Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Tudorel Toader: Votul din CSM, previzibil. Exprimă dorinţa de conservare a actualelor privilegii ale magistraţilor

Ministrul Tudorel Toader: Votul din CSM, previzibil. Exprimă dorinţa de conservare a actualelor privilegii ale magistraţilor

Ministrul Tudorel Toader: Votul din CSM, previzibil. Exprimă dorinţa de conservare a actualelor privilegii ale magistraţilor
28 Sep 2017   •   21:10

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a vorbit, la emisiunea Sinteza Zilei, de la Antena 3, despre motivele pentru care a refuzat să participe la ședința Consiliului Superior al Magistraturii, ședință în care s-a dat un aviz negativ pe proiectul de modificare a legilor Justiţiei.

”Este un vot previzibil. Previzibil pentru faptul că, în numeroase rânduri, numeroși membri CSM s-au exprimat împotriva proiectului. Important e să găsim adevărul din spatele celor spuse, adevăr la care să ne raportăm și să procedăm în modificarea legilor justiției. De ce vot previzibil? Observați faptul că, în bloc, procurorii au fost împotrivă. Dincolo de argumentele dânșilor, pe care nu le contest, cred că sunt și alte argumente”, a spus Tudorel Toader, la Antena 3.

De asemenea, Toader a apreciat că votul negativ dat de plenul CSM exprimă şi dorinţa de conservare a actualelor privilegii ale magistraţilor. În opinia sa, unul dintre motive ar putea fi legat de separația carierelor. Tudorel Toader a arătat că procurorii sunt subordonați ierarhic procurorului-șef, pe când judecătorii nu sunt subordonați șefului curții. 

”De aici, cred eu că procurorii doresc o contopire a celor două statute, în timp ce Constituția și legile delimitează competențele”, a spus Tudorel Toader.

"Ţin să precizez şi am convingerea faptului că votul negativ exprimă şi dorinţa de conservare a actualelor privilegii pe care magistraţii le au. Să nu ne ascundem după adevăr. Să nu vorbim numai de dragul frazelor ritoase şi, sigur, la adresa demnităţii, care este respectabilă şi care desfăşoară o activitate utilă, necesară, dar legile justiţiei datând de 13 ani, din 2004, dinainte de a intra în Uniunea Europeană, au consolidat în timp prin multiplele modificări statutul magistratului, procuror sau judecător, dar nu numai statutul profesional, de independenţă, de exercitate a atribuţiilor, ci şi colateral, privilegiile pe care şi le-au adus”, a mai spus Tudorel Toader, la Antena 3.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis joi, cu majoritate de voturi, să avizeze negativ proiectul privind modificarea legilor Justiţiei. 

Potrivit unui comunicat al CSM, pentru emiterea unui aviz negativ au fost exprimate 10 voturi, în timp ce pentru un aviz favorabil cu observaţii s-au exprimat opt voturi. 


 

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close