Antena 3 CNN Actualitate Mircea Abrudean, despre angajamentul României în privința reducerii emisiilor poluante: "Această nouă conduită ne este utilă și în relația cu OCDE"

Mircea Abrudean, despre angajamentul României în privința reducerii emisiilor poluante: "Această nouă conduită ne este utilă și în relația cu OCDE"

Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, a vorbit în cadrul conferinței ”Exploatarea resurselor minerale de roci de construcții din România”, despre angajamentul țării noastre în ceea ce privește reducerea emisiilor poluante, dar și despre aderarea României la OCDE.

Mircea Abrudean, despre angajamentul României în privința reducerii emisiilor poluante: "Această nouă conduită ne este utilă și în relația cu OCDE"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Mar 2024   •   11:35

Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, a participat la conferința ”Exploatarea resurselor minerale de roci de construcții din România”, unde a vorbit despre obiectivele României de a reduce emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și despre cât de importante sunt resursele naturale și cum aplicăm cele mai bune practici și tehnologii disponibile pentru a minimiza impactul asupra ecosistemelor fragile și comunităților locale.

”România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, este pe deplin angajată în această tranziție de la un model mai vechi de creștere economică, către unul nou, care ia în calcul reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și criteriile de sustenabilitate.

Anul trecut, Guvernul României și-a asumat în fața Comisiei Europene obiectivul de neutralitate climatică. Ca obiectiv strategic al tranziției energetice, neutralitatea climatică înseamnă reducerea cu 99% a emisiilor poluante, până în anul 2050. Pentru a atinge aceste ținte, la centrul guvernului se derulează un dialog continuu cu operatorii economici pe care l-am numit parteneriatele pentru tranziție energetică.

Această nouă conduită ne este utilă și în relația cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, pentru că, după cum știți, principalul obiectiv de țară al României, în acest moment, este aderarea la OCDE, suntem stat candidat și sperăm ca în aproximativ doi ani de zile să devenim stat membru al acestui for extrem de important. Aici, România s-a angajat să demonstreze că poate regândi dezvoltarea economică și industrială pe coordonate de decarbonizare. De altfel, decarbonizarea constituie un capitol extrem de dens și de complex în cel mai recent raport al OCDE.

Resursele naturale au jucat întotdeauna un rol vital în progresul nostru ca societate, la fel de important este rolul acestora și în tranziția verde. Și acum avem nevoie de resurse naturale pentru industrie, pentru construcție și în noile tehnologii, însă ne confruntăm cu o dilemă majoră: cum să exploatăm aceste resurse într-un mod sustenabil și în echilibru cu normele de mediu pentru generațiile viitoare. 

Conferința ”Exploatarea resurselor minerale de roci de construcții din România, soluții de sustenabilitate, concurență loială și dezvoltare durabilă”

Conferința ”Exploatarea resurselor minerale de roci de construcții din România, soluții de sustenabilitate, concurență loială și dezvoltare durabilă”

Publicată de Antena 3 pe Marţi, 19 martie 2024

Știm că resursele sunt limitate și neregenerabile, iar accesul la resurse reprezintă o problemă strategică de securitate peste tot în lume. 

Este nevoie să fim vigilenți în aplicarea celor mai bune practici și tehnologii disponibile pentru a minimiza impactul asupra ecosistemelor fragile și comunităților locale”, a declarat Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, în cadrul conferinței ”Exploatarea resurselor minerale de roci de construcții din România”.

×
Subiecte în articol: Mircea Abrudean
Parteneri
Cerul României, colorat de un fenomen rar. Imagini cu aurora boreală
x close