Antena 3 CNN Actualitate Mircea Badea: „Eu aş ieşi în stradă pentru că preşedintele Iohannis tratează magistraţii ca ţinte politice”

Mircea Badea: „Eu aş ieşi în stradă pentru că preşedintele Iohannis tratează magistraţii ca ţinte politice”

Mircea Badea: „Eu aş ieşi în stradă pentru că preşedintele Iohannis tratează magistraţii ca ţinte politice”
11 Ian 2017   •   00:41

Mircea Badea a comentat în termeni duri discursul lui Klaus Iohannis de la CSM. Totul a pornit după ce tinerii au anunţat că vor ieşi în stradă pentru a cere demisia lui Victor Ciorbea.

Realizatorul emisiunii „În gura presei” susţine că mult mai grav i se pare că preşedintele a făcut din magistraţi ţinte politice decât faptul că Avocatul Poporului a sesizat o lege la CCR.

„Preşedintele României tratează magistraţii ţinte politice. CCR să analizeze o lege, mi se pare corect. Dar un preşedinte să trateze procurorii ţinte politice, asta nu e în regulă. Poate vreau şi eu să proteszez, poate mă duc. Ce le-a spus Iohannis, magistraţilor?

„Sunt politicieni care au impresia că ce dacă au dosar penal, sau sunt trimişi în judecată, sau sunt condamnaţi, că ei de fapt sunt băieții buni, că au luat multe voturi, iar dumneavoastră să vă vedeţi de treabă. Aşa ceva nu accept! Din sistemul judiciar nu trebuie să emane doar dreptate şi jurisprudenţă, ci şi moralitate, ori moralitatea trebuie spusă. Altfel nu ajunge la destinatari. România a trăit diferite faze în care s-a încercat, uneori aproape cu succes, supunerea justiţiei politicului. Asta ar fi o mare greşeală dacă s-ar repeta. Şi aici vorbim despre un contact sensibil, cu implicații multiple, între sistemul judiciar şi sistemul politic. Politicienii, asta e bine, să ştiţi, de regulă, încearcă să acapareze tot. Aşa funcționează un politician, vrea puterea. De cele mai multe ori, trebuie să recunoaștem că vrea puterea din motive legitime. Este ales de oameni ca să exercite puterea, doar la unii câteodată, apare o nevoie excesivă de putere. Şi, aici, atunci apare un pericol. Iar dumneavoastră, în Consiliul Superior al Magistraturii sunteți chemați să preveniți aceste imixtiuni, când simțiți că presiunea devine mare. Fiţi demni, nu obedienţi! Şi cu toată politeţea şi fermitatea care se impune, refuzați imixtiunea politicului în actul de justiţie”.

E mai grav decât făcea Băsescu”, a conchis Mircea Badea.

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close