Antena 3 CNN Actualitate Mircea Dumitru se disociază de scrisoarea academicienilor

Mircea Dumitru se disociază de scrisoarea academicienilor

Mircea Dumitru se disociază de scrisoarea academicienilor
10 Feb 2017   •   00:42

Fostul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, se disociază de apelul celor peste 80 de membri ai Academiei Române, afirmând că nu se regăseşte ''nici în stilistică, nici în retorică şi nici în multe dintre ideile susţinute în această scrisoare''. 

''În apelul public de acum câteva zile, pe care l-am semnat împreună cu mai mulţi colegi din Universitatea din Bucureşti, şi pe care eu l-am iniţiat, denunţ derapajele grave de la respectarea normelor şi a regulilor statului de drept şi mă exprim fără echivoc împotriva corupţiei şi a tuturor politicienilor şi persoanelor publice care pun în pericol ordinea de drept. Regret situaţia creată şi cred că mediul academic trebuie să rămână un apărător al mecanismelor statului de drept şi ale democraţiei'', a scris Mircea Dumitru, joi seara, pe pagina sa de Facebook. 

Fostul ministru spune că în urmă cu trei săptămâni a fost pus în tema cu iniţiativa unor membri din Academia Română, care urmau să adreseze un mesaj public privitor la situaţia geopolitică a ţării. 

''Contextul mai general era delimitat de anticipata întâlnire dintre premierul maghiar şi preşedintele SUA, urmată apoi şi de întâlnirea cu preşedintele Federaţiei Ruse. Pe acest fundal, am fost întrebat dacă mă alătur unui apel mai general în care să fie subliniată susţinerea unităţii şi a integrităţii teritoriale şi nevoia de a depăşi conflictele mari din societatea românească prin dialog activ şi cultivarea unor atitudini politice tolerante. Deşi toate acestea nu reprezintă temele comune ale intervenţiilor mele din ultima vreme în spaţiul public, am acceptat că există o sensibilitate la aceste chestiuni şi m-am declarat de acord cu ele. Conţinutul scrisorii mi-a rămas necunoscut până în momentul publicării lui, astăzi'', arată Mircea Dumitru. 

Peste 80 de membri ai Academiei Române au lansat, miercuri, un apel prin care au solicitat instituţiilor abilitate ale statului, de la toate nivelurile, "să vegheze şi să acţioneze pentru a preveni, pentru a contracara şi, atunci când se încalcă legea, pentru a pedepsi toate diversiunile şi agresiunile la adresa identităţii, suveranităţii şi unităţii naţionale a României şi a stabilităţii statului de drept, iar pe oamenii politici i-au invitat "să conlucreze cu responsabilitate şi patriotism pentru binele României". 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: mircea dumitru
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close