Antena 3 CNN Actualitate Mircea Duşa: Ca ardelean sunt mândru că ardelenii, la 1918, s-au adunat pe Câmpia Libertăţii şi au hotărât Unirea

Mircea Duşa: Ca ardelean sunt mândru că ardelenii, la 1918, s-au adunat pe Câmpia Libertăţii şi au hotărât Unirea

Mircea Duşa: Ca ardelean sunt mândru că ardelenii, la 1918, s-au adunat pe Câmpia Libertăţii şi au hotărât Unirea
01 Dec 2014   •   12:24

Ministrul Apărării Mircea Duşa a declarat, în direct la Antena3, că este mândru că ardelenii s-au adunat în 1918 pe Câmpia Libertăţii la Alba Iulia şi au hotărât Unirea. Declaraţia a fost făcută înainte de începerea paradei pentru 1 Decembrie, organizată la Bucureşti

"Armata este cea mai veche şi stabilă instituţie a statului român. Şi în acest an ne-am pregătit cum se cuvine pentru a sărbători Ziua Naţională a României. Este un simbol deosebit, al României Mari. Eu, ca ardelean, sunt mândru că ardelenii la 1918 s-au adunat pe Câmpia Libertăţii la Alba Iulia şi au hotărât Unirea", a declarat Mircea Duşa.

Într-un comunicat de presă, Mircea Dușa a adus şi un omagiu "tuturor celor căzuți pe câmpurile de bătălie care, prin sacrificiul lor, au apărat interesele noastre naționale și poporul român".

"România cea Mare s-a creat prin sacrificiile și cu sângele ostașilor români, mulți dintre ei voluntari din provinciile românești din afara granițelor naționale. Ei au răspuns fără ezitare chemării Țării, scriind glorioase pagini de eroism în luptele Primului Război Mondial. În toate marile lupte purtate de armata noastră, de-a lungul timpului, în Războiul de Independență, în cele două conflagrații mondiale, dar și în vremurile noastre, în misiunile desfășurate în teatrele de operații, în Afganistan, Irak sau Balcanii de Vest, ostașii români și-au făcut cu prisosință datoria", se arată în comunicatul de presă.

Mircea Dușa arată că, de 1 Decembrie, trebuie "să ne amintim mărețele idealuri care au făcut posibilă Marea Unire de la 1918 și care stau mărturie generațiilor tinere, fiind un reper pentru noi, ca națiune". El spune că această zi "semnifică pentru fiecare dintre noi momentul de glorie al străvechii noastre națiuni, care reușea, în 1918, să-și împlinească năzuințele de veacuri, unirea în cadrul acelorași granițe ale tuturor teritoriilor locuite de români".

"După declarațiile de unire cu Regatul României ale bucovinenilor și basarabenilor, adoptate în același an, la 1 decembrie a fost rândul transilvănenilor să exprime, în cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, voința lor de a se alătura Țării, desăvârșind crearea României celei Mari sau Reîntregite, așa cum avea să fie cunoscută țara noastră în acele timpuri. Meritul împlinirii acestui istoric deziderat revine întregii națiuni, deopotrivă elitelor politice, culturale, diplomatice sau militare ale vremii, dar și oamenilor simpli, anonimi, cu toții patrioți devotați Țării și poporului. Acțiunea lor hotărâtă, în deplină armonie și consens, rămâne un exemplu pentru noi toți", se arată în documentul citat.

Ministrul Apărării Naționale mai subliniază că de Ziua Națională a României, "Alba Iulia există nu doar în inima Transilvaniei, dar și în inima fiecăruia dintre noi, oriunde ne-am afla".

×
Subiecte în articol: Mircea Dusa 1 Decembrie
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close