Antena 3 CNN Actualitate Mircea Geoană: "Pe lângă piloţii ucraineni, şi piloţii români se vor antrena în condiţii mai bune"

Mircea Geoană: "Pe lângă piloţii ucraineni, şi piloţii români se vor antrena în condiţii mai bune"

Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO, salută decizia autorităţilor române în legătură cu oferirea şi găzduirea antrenamentului pentru piloţii ucraineni. Mircea Geoană a vorbit, într-un interviu pentru Antena 3 CNN, despre când ar putea să înceapă aceste pregătiri.

de Corina Matlinschi    |    09 Iul 2023   •   18:43

"Salut decizia autorităţilor de la Bucureşti cu privire la oferirea şi găzduirea antrenamentului piloţilor ucraineni de F-16. Este vorba despre o coaliţie multinaţională condusă de Olanda şi Danemarca, care au luat această iniţiativă şi cred că este un lucru foarte bun că România face parte din acest conglomerat de ţări care sunt deţinătoare de F-16 şi care, evident, au expertiză şi piloţi cu multă experienţă.

Pe lângă faptul că vom antrena piloţi ucraineni, piloţii români se vor antrena în condiţii mult mai bune. Vom avea piloţi şi din alte ţări decât cele care sunt prezente astăzi în România, în diverse formate NATO sau formate bilaterale. Vor veni şi alte naţiuni, eventual şi cu avioane suplimentare, care se vor antrena cot la cot cu ai noştri. Este o decizie pe care noi o salutăm şi face parte din acest profil al României, de ţară-influenţă, de ţară care contribuie la securitatea noastră colectivă şi care, de ce nu, să profite şi de locaţia sa geografică excepţional de importantă pentru noi şi proximitatea cu Ucraina.

Citeşte şi: Mircea Geoană: "NATO susţine ferm dreptul Republicii Moldova de a-şi decide propriul destin"

Alţi aliaţi fac alte lucruri. Sunt multe ţări din NATO care antrenează piloţi, militari, diverse structuri de forţă ucraineni şi cred că este firesc ca România, o ţară atât de importantă pe flancul estic şi în zona Mării Negre, să facă parte din acest conglomerat.

Mai sunt câteva proceduri, formalităţi, în plan bilateral, câteva elemente de tehnicalitate şi legalitate care sunt pe cale să fie rezolvate. Credem că aceste antrenamente pot să înceapă cât mai curând cu putinţă. Ele sunt coordonate inclusiv cu aliatul american şi fac parte dintr-o logică de a continua să sprijinim Ucraina într-un moment foarte important al contraofensivei şi este clar că Ucraina are nevoie de sprijinul nostru", a declarat Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO.

×
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close