Antena 3 CNN Actualitate Mircea Iliescu, genetician la Cambridge, despre noile simptome COVID: "Este cam ca o răceală, trebuie să spunem adevărul!"

Mircea Iliescu, genetician la Cambridge, despre noile simptome COVID: "Este cam ca o răceală, trebuie să spunem adevărul!"

Mircea Iliescu, doctor în genetică şi evoluţie umană la Universitatea Cambridge, a vorbit astăzi, în exclusivitate la Antena 3, despre numeroasele mutații suferite de virusul SARS-CoV-2 în cei peste doi ani de pandemie. "Dacă avem nişte simptome uşoare de răceală, nu e nevoie să ne îngrijorăm prea tare", a spus geneticianul Mircea Iliescu.

Mircea Iliescu, genetician la Cambridge, despre noile simptome COVID: "Este cam ca o răceală, trebuie să spunem adevărul!"
Sursa foto: geralt Pixabay/Mircea Iliescu Facebook
de Iulia Gorgorin    |    26 Iul 2022   •   21:56

În timp ce România înregistrează un nou record de cazuri COVID, peste 12.000 de infectări în ultimele 24 de ore, specialiştii spun că săptămâna viitoare am putea înregistra în jur de 70.000 de infectări, iar restricţiile ar putea fi reintroduse în ţara noastră. Asta numai dacă Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă decide acest lucru. Ministrul Rafila spune că nu avem legislaţia necesară.

În schimb, specialiştii britanici în sănătate atrag atenţia că infectările cu varianta nouă a COVID prezintă simptome diferite faţă de cele de până acum. 

Mircea Iliescu, genetician: "Este cam ca o răceală, trebuie să spunem adevărul"

Mircea Iliescu, doctor în genetică şi evoluţie umană la Universitatea Cambridge, a vorbit astăzi, în exclusivitate la Antena 3, despre noile simptome identificate.

"În primul rând, să nu ne panicăm, că panica totuşi nu ajută. În acelaşi timp, cred că oamenii nu voiau să audă în vacanţă de COVID, dar asta este realitatea. Este cam ca o răceală, trebuie să spunem adevărul. Deci, este destul de greu de determinat din simptome, dacă este COVID sau nu. Acum se pierde mai puţin simţul mirosului, cum era la primele tulpini. Dureri în gât, poate şi probleme cu nasul, tuse, dureri musculare. Deci nu sunt nişte simptome foarte clare să diferenţieze această formă nouă de răceli. De aceea, trebuie doar să avem grijă şi să nu ne panicăm. Dacă avem nişte simptome uşoare de răceală, nu e nevoie să ne îngrijorăm prea tare. 

Mircea Iliescu: "Din păcate, nu pentru toată lumea e o răceală. De fapt, asta este problema noastră"

De exemplu, noi, în Marea Britanie, eu, cel puţin şi mulţi alţi suntem destul de relaxaţi. Luăm lucrurile acum mult mai relaxat, poate ne şi testăm mai puţin, pentru că dacă avem majoritatea oamenilor vaccinaţi aici, eu ştiu şi că dacă am această răceală sau dacă cineva o ia, sunt şanse foarte mici să ajungă la spital. În România avem în continuare această populaţie vulnerabilă, oameni în vârstă care, care într-o parte este nevaccinată, cel puţin cu trei doze. Acum, în Marea Britanie îi vaccinăm pe cei de peste 70 de ani cu a patra doză. Deci, oamenii se pot reinfecta. Sunt forme uşoare dacă te reinfectezi. Dacă ai mai multe doze de vaccin, formele sunt foarte uşoare, dar noi încă nu avem o proporţie atât de mare de vaccinaţi şi atunci e posibil să apară forme grave la destui oameni, mai ales la cei vulnerabili", a explicat Mircea Iliescu, în exclusivitate la Antena 3.

Alexandru Rafila: "Probabil săptămâna viitoare vom depăși o medie de 10.000 de noi cazuri Covid-19 pe zi

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă o explozie a numărului de cazuri COVID în România, estimând că săptămâna viitoare ne vom afla în jur de 70.000 de noi infectări.

„Probabil că săptămâna viitoare ne vom afla - este doar o estimare - în jurul cifrei de 70.000 de cazuri. Adică acea medie de 10.000 de cazuri pe zi va fi înregistrată în primele zile la începutul lunii august”, a spus Alexandru Rafila, marţi în cadrul conferinţei de presă oranizate la Ministerul Sănătăţii.

El a precizat că nu există elemente de severitate mai mare a tulpinii BA5, care devine dominantă.

„Vom vedea unde se va opri creșterea. Estimările noastre inițiale arătau undeva în jurul datei de 15 august, așa cum am declarat, dar în mod evident media de 10.000 de cazuri va fi depășită în săptămânile următoare”, a concluzionat ministrul. 

Peste 12.000 de noi cazuri COVID au fost raportate în ultimele 24 de ore, mai mult de dublu faţă de ziua precedentă. 

×
Subiecte în articol: Mircea Iliescu genetician raceala
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close