Antena 3 CNN Actualitate Ce au aflat seismologii după ce au studiat cutremurele toată noaptea: ”Nu s-a întâmplat în ultimii 200 de ani!”

Ce au aflat seismologii după ce au studiat cutremurele toată noaptea: ”Nu s-a întâmplat în ultimii 200 de ani!”

Mircea Radulian, directorul științific al INFP, a explicat în exclusivitate pentru Antena 3 cum s-au produs cutremurele puternice din România, zilele trecute, și ce s-ar putea întâmpla în perioada următoare.

Ce au aflat seismologii după ce au studiat cutremurele toată noaptea: ”Nu s-a întâmplat în ultimii 200 de ani!”
Sursa foto: Antena 3 CNN/ Getty Images
de Laura Dinu    |    15 Feb 2023   •   10:58

”Este o zonă seismică cunoscută de noi, de seismologi. Are o activitate generală slabă și moderată de-a lungul timpului.

Ceea ce s-a întâmplat ieri și alaltăieri este o intensificare deosebit de mare a acestei activități în zonă, este practic cea mai mare activitate seismică înregistrată în decurs de vreo 200 de ani, de când avem noi înregistrările.

Din acest punct de vedere a reprezentat o surpriză, deoarece calculele noastre indicau pentru această zonă o magnitudine maximă de 5,5. Deci practic s-a depășit această magnitudine și în același timp a fost și un șoc dublu, pentru că au fost două cutremure cu magnitudini mari, peste cinci.

S-a mai întâmplat o singură dată în istorie, cu vreo 80 de ani în urmă, în 1943, când în zonă a fost înregistrat un cutremur de 5,2. Este clar că a fost o intensificare pronunțată a activității și bineînțeles că această va schimba puțin harta de hazard seismic pentru această zonă. Pentru viitor vom avea în vedere cutremure mai mari decât cele pe care le știam noi. Cred că o magnitudine de până în 6 se va estima.

Citește și: Directorul INFP: "Cutremurul de marţi din Gorj a avut 94 de replici"

Aceste cutremure apar pe un fond pe care este foarte greu să îl previi. Se poate întâmpla, la un moment dat, să ai un cutremur mai mare într-o zonă, nu vorbesc acum de România, în care chiar nu sunt prevăzute”, a explicat Mircea Radulian la Antena 3 CNN. 

Cutremur puternic în România

Un cutremur puternic s-a produs ieri, 14 februarie 2023, în România. Seismul a fost resimțit în București, precum și în alte orașe.

Potrivit primelor informații, magnitudinea cutremurului a fost estimată de EMSC la 5,7 pe scara Richter.

Totodată, Institutul Național pentru Fizica Pământului a emis o alertă de cutremur în care magnitudinea a fost estimată la 4,5. Ulterior, magnitudinea a fost revizuită la 5,7 pe scara Richter.

Cutremurul a fost înregistrat la o adâncime de 40 de kilometri.

"În ziua de 14.02.2023, 15:16:53 (ora României), s-a produs în Oltenia, Gorj, un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.7, la adâncimea de 40 km.

Cutremurul s-a produs la 102km NV de Craiova, 120km SV de Sibiu, 146km V de Pitesti, 161km SE de Timisoara, 183km SE de Arad, 195km S de Cluj-Napoca, 204km E de Belgrade, 208km E de Zemun, 212km NE de Nis, 212km V de Brasov", se arată într-o informare a INFP.

×
Subiecte în articol: Mircea Radulian Cutremur in Romania
Parteneri
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!
x close