Antena 3 CNN Actualitate Mirela Neag despre investigația Hexi Pharma: Am vorbit la telefon cu sursa care ne-a dat rețetele. Plângea și spunea că dacă nu se apuca să vorbească, omul acela poate mai era în viață

Mirela Neag despre investigația Hexi Pharma: Am vorbit la telefon cu sursa care ne-a dat rețetele. Plângea și spunea că dacă nu se apuca să vorbească, omul acela poate mai era în viață

Mirela Neag despre investigația Hexi Pharma: Am vorbit la telefon cu sursa care ne-a dat rețetele. Plângea și spunea că dacă nu se apuca să vorbească, omul acela poate mai era în viață
05 Sep 2016   •   17:30

„Sigur e o persoană normală?”, a întrebat Cătălin Tolontan, când Mirela Neag a venit în redacție cu două rețete care demonstrau că spitalele românești au ajuns să folosescă substanțe dezinfectante diluate încă din fabrică, scrie Republica.ro.

Era omul din spatele unuia dintre sutele de mesaje primite la redacție după anchetele despre Colectiv. Mai exact, după ce un medic de la Spitalul de Arși le spuse jurnaliștilor că pe răniții de acolo „i-am salvat dintr-o bombă de foc și au murit într-o bombă cu microbi”. 

Mesajul spunea așa: „Dacă vreți să aflați de ce spitalele s-au transformat într-o bombă cu microbi, contactați-mă”. Pentru că erau atâtea alte piste pe care trebuiau să le verifice, jurnalista a ajuns la expeditorul lui după trei zile. 

„Da, mi s-a părut un om normal”, a răspuns ea. „Hai să facem subiectul”, i-a zis Tolontan. „Dacă facem subiectul, trebuie să facem analiza”, a spus Mirela Neag. „Atunci caută un laborator”. Și a căutat un laborator.

„Pe măsură ce nu găseam pe nimeni care să facă analiza, teoria lui Tolontan că statul verifică, se zdruncina”

La început, spune jurnalista, colegul său nu a crezut că statul nu verifică periodic compoziția produselor dezinfectante. „În fiecare săptămână, contactam unul-două laboratoare. Am început cu cele de stat. Și toate îmi spuneau că ei nu puteau face această analiză. Și eu spuneam: E imposibil, atunci cum controlați? Pe măsură ce nu găseam pe nimeni care să facă analiza, teoria lui Tolontan că statul verifică, se zdruncina”. 

Cum să verifice, dacă noi nu găsim laborator? Unde fac analizele? Pe Lună? Cătălin Tolontan a început să meargă la instituții ale statului care îi confirmau una după alta că statul nu controlează compoziția dezinfectanților. În final, Mirela Neag a găsit laboratorul de la ICECHIM, care nu era acreditat RENAR, fiindcă după 10 ani în care statul nu îi ceruse astfel de analize, renunțase la acreditare pur și simplu. Acolo a dus jurnalista două produse, în timp ce alte mărturii pe care le întâlneau în timpul investigației confirmau diluarea produselor.

Continuarea pe Republica.ro.

×
Subiecte în articol: investigatie interviu Hexi Pharma
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close