Antena 3 CNN Actualitate Miron Cozma cheamă din nou minerii în stradă: Fostul lider al ortacilor organizează un miting la Lupeni (VIDEO)

Miron Cozma cheamă din nou minerii în stradă: Fostul lider al ortacilor organizează un miting la Lupeni (VIDEO)

Miron Cozma cheamă din nou minerii în stradă: Fostul lider al ortacilor organizează un miting la Lupeni (VIDEO)
Sursa foto: Miron Cozma
06 Aug 2009   •   09:22

Miron Cozma cheamă din nou minerii în stradă. De această dată, fostul lider al ortacilor organizează la Lupeni un miting pentru redeschiderea anchetelor în cazul minerilor ucişi în revoltele din 1929. Acţiunea de joi coincide cu Ziua Minerului.

Miron Cozma - "Luceafărul Huilei". Lider al ortacilor din Valea Jiului pentru drepturile căruia a susşinut întotdeauna că a luptat şi în acelaşi timp un simbol al răului, al violenţelor, al mineriadelor. Om liber de mai bine de un an, fostul ortac, devenit între timp pensionar respectabil, se consideră un om care mai are încă multe de spus. Miron Cozma încearcă se redevină lider punând pe picioare Partidul Muncitorilor şi anunţând că va candida la preşedinţie.



Miron Cozma s-a născut la 25 august 1954 în Derna, judeţul Bihor. El a devenit cunoscut prin Mineriadele pe care le-a condus în anii 1990-1991.

Cozma a fost închis în februarie 1999, la finalul unui marş al minerilor spre Bucureşti, fiind arestat la Stoeneşti. A beneficiat de mai multe reduceri ale pedepsei înainte de a fi eliberat şi apoi reîncarcerat de trei ori, din cauza deciziilor contradictorii ale mai multor instanţe.

În decembrie 2004, cu doar câteva zile înainte de finalul mandatului, Ion Iliescu l-a graţiat, în acelaşi timp cu alţi 45 de deţinuţi. Măsura a fost revocată câteva zile mai târziu.


În 2005, Curtea de Apel Bucureşti a admis contopirea pedepsei de 18 ani pentru mineriada din 1991, cu cea de 10 ani, primită în 12 decembrie 2003 pentru mineriada de la Costeşti, din 1999. Ca rezultat al acestei hotărâri, din ultima sentinţă de 10 ani de închisoare rămasă definitivă în 2005, lui Cozma i s-au scăzut cei şapte ani şi 11 luni pe care îi executase deja din pedeapsa dată pentru mineriada din 1991. În aceste condiţii, fostul lider al minerilor a mai avut de executat un rest de pedeapsă de doi ani şi o lună care a expirat pe 2 decembrie.

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului este eliberat după aproape 10 ani de detenţie. "Am făcut zece ani de puşcărie pentru că mi-am făcut datoria de lider de sindicat. Într-o ţară europeană este aproape incredibil că în puşcărie încă mai sunt lideri de sindicat care fac puşcărie nevinovaţi, doar pentru că şi-au făcut datoria", a afirmat la ieşirea din închisoare "Luceafărul Huilei".

Miron Cozma nu are voie să intre în Petroşani şi Bucureşti timp de 5 ani, după punerea în libertate, măsură ce a fost dispusă de instanţă.

Miron Cozma a dat în judecată statul român pentru reîncarcerarea sa şi perioada de închisoare executată în urma anulării ordinului de graţiere, în decembrie 2004.


Antena 3

×
Subiecte în articol: Miron Cozma mineri miting
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close