Antena 3 CNN Actualitate Misterul morții suspecte a Episcopului Grigorie Leu al Hușilor, elucidat după mai bine de 70 de ani: A fost otrăvit

Misterul morții suspecte a Episcopului Grigorie Leu al Hușilor, elucidat după mai bine de 70 de ani: A fost otrăvit

Fostul Episcop de Huși, Grigorie Leu, mort în condiții suspecte la data de 1 martie 1949, a fost otrăvit. Acesta este rezultatul anchetei începute în 2018 în urma unui parteneriat între Episcopia Hușilor și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Misterul morții suspecte a Episcopului Grigorie Leu al Hușilor, elucidat după mai bine de 70 de ani: A fost otrăvit
Sursa foto: ziarullumina.ro
de Adelina Miron    |    09 Aug 2021   •   22:58

În urma deshumării rămășițelor fostului Episcop de Huși, acțiune întreprinsă în cadrul urmăririi penale sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității, și realizării unei expertize medico-legale s-a descoperit faptul că moartea lui Grigorie Leu a survenit ca urmare a unei „intoxicații cu o substanță ce conține ioni de cupru”, „care nu puteau ajunge în organism decât prin ingestie”, se precizează în raportul întocmit de Institutul de Medicină Legală Iași.

La data de 28 iulie 2021, Parchetul de pe Lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Parchetelor Militare, a emis o Ordonanță care confirmă otrăvirea Episcopului Grigorie Leu de către reprezentanții regimului comunist, potrivit unui comunicat emis de Episcopia Hușilor.

„Expertiza toxicologică face dovada faptului că moartea Episcopului Grigorie Leu a fost consecința inhalării ionilor de cupru, care, prin caracteristicile chimice și prin cantitatea mare îngurgitată, a acționat ca o substanță otrăvitoare, suprimând viața înaltului prelat la scurt timp după întâlnirea avută de acesta cu Petru Groza, președintele Consiliului de Miniștri ai proaspăt proclamatei Republici Populare Române, întâlnire după care acesta a acuzat imediat o stare de rău, iar simptomele sunt și ele unele specifice unei  intoxicații cu substanțe otrăvitoare, fiind întrunite elementele de tipicitate ale unei omucideri”, se arată în Ordonanța de clasare în dosarul penal nr. 24/P/2018.
 

×
Subiecte în articol: moarte episcop otrăvire
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close