Antena 3 CNN Actualitate Incidente în Capitală, la mitingul "Luptă pentru Basarabia". Unioniștii s-au regrupat în Piața Universității și cer partidelor să își asume Unirea

Incidente în Capitală, la mitingul "Luptă pentru Basarabia". Unioniștii s-au regrupat în Piața Universității și cer partidelor să își asume Unirea

Incidente în Capitală, la mitingul "Luptă pentru Basarabia". Unioniștii s-au regrupat în Piața Universității și cer partidelor să își asume Unirea
22 Oct 2016   •   18:15

UPDATE: Manifestanții s-au regrupat în Piața Universității, după ce cinci persoane participante la marşul "Luptă pentru Basarabia" au fost ridicate de către jandarmi şi conduse la secţia de poliţie.

Potrivit jandarmeriei, persoanele respective au încercat să rupă cordonul de jandarmi.

UPDATE: Liderul unioniștilor George Simion a afirmat, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că se află la Secția 1 de Poliție după ce a fost ridicat din stradă. ”Am vrut să ne întoarcem la Universitate. E o cauză legitimă. Jandarmii nu trebuie să se poarte așa”, a spus George Simion, care a precizat că avea acordul verbal al viceprimarului Capitalei să se întoarcă la Universitate, după manifestația de la Piața Victoriei.

Primăria: Nu există autorizație pentru revenirea manifestanților în Piața Universității

UPDATE: Jandarmii au intervenit în forță, sâmbătă după-amiază, pentru a bloca accesul protestatarilor pe Calea Victoriei, după ce manifestanții au refuzat să intre în zona de protecție amenajată de forțele de ordine.

Potrivit unor surse, liderul unei organizații prezente în stradă ar fi fost ridicat de jandarmi și luat cu duba. ”Avem o înregistrare cu liderul George Simion care este bătut și băgat în dubă”, a spus un tânăr venit de la Chișinău.

De asemenea, oamenii susțin că jandarmii au folosit gaze lacrimogene împotriva lor.

Marșul unionist este unul autorizat şi ar trebui să se desfășoare pe traseul: Hanul lui Manuc-Brătianu-Magheru-Lascăr Catargiu-Piaţa Victoriei şi înapoi la Universitate.

Momentul în care jandarmii intervin în forță în Piața Victoriei

Mai multe sute de persoane participă, sâmbătă, la marşul intitulat "Luptă pentru Basarabia", prin care se cere politicienilor asumarea ca proiect de ţară a unirii României cu Republica Moldova. 

"Solicităm premierului şi preşedinţilor partidelor care se vor înscrie în cursa electorală să-şi asume reunirea naţională printr-o declaraţie a Legislativului, în sesiunea viitoare, şi asumarea proiectului reunificării ca proiect de ţară, cu toţi paşii care decurg prin aceasta: interconectare energetică, unificare monetară, spaţiu mediatic comun", a declarat George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, care a organizat marşul "Luptă pentru Basarabia".

Potrivit acestuia, marşul este unul autorizat şi se desfăşoară pe traseul: Hanul lui Manuc-Brătianu-Magheru-Lascăr Catargiu-Piaţa Victoriei şi înapoi la Universitate.

"Vrem să transmitem un mesaj clar: Că nu mai avem răbdare! Premierul şi partidele politice văd chestiunea reunificării într-un timp de generaţii viitoare. Noi vrem ca generaţia noastră să facă unire. Este ultima şansă pentru fraţii noştri români de peste Prut", a mai spus George Simion.

El a menţionat că manifestanţii nu vor pleca din stradă până nu vor purta dialoguri cu premierul Dacian Cioloş şi reprezentanţii partidelor. "Nu plecăm din stradă până nu purtăm dialoguri cu aceste partide şi cu premierul României. O să le transmitem că o să rămânem în stradă până când doleanţele noastre vor fi auzite şi până vor dialoga cu noi", a afirmat Simion.

Organizatorii marşului au anunţat, într-un comunicat de presă, că vor rămâne în stradă până când factorii decizionali de la Bucureşti îşi vor asuma unirea ca proiect de ţară şi vor purta consultări în acest sens cu reprezentanţii unioniştilor.

"Măsurile imediate pentru unire vizează adoptarea de către Parlamentul României a unei Declaraţii pentru Unire, înfiinţarea Ministerului Reunificării şi semnarea unui Pact de tip Snagov pe subiectul reîntregirii naţionale. Declaraţia pentru unire în Parlament va reprezenta oferta politică a României pentru Republica Moldova", se arată în comunicatul citat.

Termenul limită pentru ca partidele politice şi premierul să dialogheze cu protestatarii a fost stabilit pentru ziua de duminică, mai relevă sursa citată.

Potrivit Jandarmeriei Române, acţiunea este autorizată astfel: de la ora 14,00 la 17,30 marş pe traseul Hanul lui Manuc-Piaţa Universităţii-Piaţa Romană-Piaţa Victoriei, iar de la ora 17,30 la 18,00 pentru susţinerea de alocuţiuni în Piaţa Victoriei.

 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: miting PRU
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close