Antena 3 CNN Actualitate Miting la Ministerul Mediului. Protestatarii acuză lipsa de transparență

Miting la Ministerul Mediului. Protestatarii acuză lipsa de transparență

Miting la Ministerul Mediului. Protestatarii acuză lipsa de transparență
23 Aug 2016   •   09:08

Asociaţia Profesională a Prestatorilor de Servicii în Silvicultură din România (APPSS-RO) organizează marţi, între orele 11,30-14,00, un miting la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), protestând împotriva disfuncţiilor existente în sistemul de implementare a proiectelor de reconstrucţie ecologică forestieră pe terenuri degradate. 

Potrivit protestatarilor, situaţia actuală ar putea determina distrugerea a 7.000 hectare de plantaţii şi a 35 de milioane de puieţi forestieri, afectând totodată atât producătorii de puieţi forestieri, cât şi firmele executante care 'vor intra în faliment, iar sute de muncitorii vor intra în şomaj'. 

'Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) şi MMAP refuză dialogul cu beneficiarii şi executanţii perimetrelor de ameliorare cu toate că, de şase ani, sunt semnalate probleme în implementarea proiectelor şi nu s-a efectuat nici un demers pentru remedierea acestora', susţin reprezentanţii APPSS-RO, într-un comunicat de presă remis AGERPRES. 

Reprezentanţii APPSS-RO consideră că există o 'lipsă totală de transparenţă în aprobarea şi derularea proiectelor' şi că ghidurile de finanţare şi, implicit, contractele încheiate sunt 'abuzive' întrucât nu prevăd termene pentru AFM şi responsabilii de proiecte. 

Astfel, una dintre revendicările protestatarilor vizează modificarea ghidului de finanţare şi a contractului cadru încheiat între AFM şi beneficiari în sensul stabilirii unor termene 'clare şi scurte' pentru fiecare etapă de implementare (pentru vizita în teren, pentru verificarea dosarelor de tragere, pentru efectuarea plăţilor, etc.). 

O altă revendicare vizează plata urgentă a cererilor de tragere depuse, 'unele dintre ele cu o vechime de doi ani', precum şi modificarea cadrului metodologic de verificare a dosarelor de tragere în vederea simplificării şi eficientizării acestui proces. 

'Verificarea dosarelor de tragere durează luni de zile, blocându-se astfel finanţarea şi implicit implementarea proiectelor. S-a creat riscul major şi iminent de compromitere totală a perimetrelor de ameliorare în cazul sistării sau întârzierii prelungite a finanţării, din cauza specificului acestui tip de lucrări, care nu pot fi conservate', se explică în comunicatul de presă amintit. 

Un alt aspect semnalat de către reprezentanţii APPSS-RO face referire la personalul AFM, care este 'insuficient raportat la numărul de proiecte', dar şi la faptul că responsabilii de proiecte 'nu sunt specialişti în domeniu'. 

Din acest motiv, protestatarii solicită angajarea de specialişti în domeniu 'într-un număr corespunzător volumului de proiecte' sau, eventual, transferul programului la alte structuri din cadrul MMAP care dispun 'de personal suficient şi specializat' - Departamentul Păduri sau Garda Forestieră. 

Reprezentanţii APPSS-RO susţin că au semnalat atât Guvernului, cât şi Ministerului Mediului disfuncţiile constate în implementarea proiectelor de reconstrucţie ecologică forestieră pe terenuri degradate, însă 'fără niciun rezultat'. 

Asociaţia Profesională a Prestatorilor de Servicii în Silvicultura din România este compusă din peste treizeci de membri, societăţi cu profil silvic care prestează servicii silvice şi conexe. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: miting protest Ministerul Mediului
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close