Antena 3 CNN Actualitate Mizele ascunse ale războiului dintre președintele Iohannis și Guvern

Mizele ascunse ale războiului dintre președintele Iohannis și Guvern

Mizele ascunse ale războiului dintre președintele Iohannis și Guvern
08 Sep 2018   •   23:36

Cea mai recentă fază a războiului dintre Președinte și coaliția de guvernare este cea a blocării rectificării bugetare., Iohannis somând Guvernul să nu taie din banii serviciilor de Informații. Atitudinea lui Iohannis devine și mai bizară dacă Serviciile nu ar avea nicio problemă cu tăierile, de ce Iohannis dorește să facă bine cu forța.

O primă ipoteză ar fi faptul că președintele Iohannis vrea să-și satisfacă electoratul și acea parte a presei care îl susține, dar care nu vrea să îl vadă decât opunându-se cu orice preț. O altă etapă ar fi că e doar o etapă a unui război mult mai mare pornit de Președinte cu alianța.

Sunt trei mize ascunse ale disperării de picare a Guvernului.

Multe voci susțin că o presiune uriașă pe coaliție se pune în această perioadă pentru modificarea legii exploatărilor offshore. Miza e una colosală: zăcămintele uriașe de petrol și gaze din marea neagră. E o miză care cu siguranță polarizează interese din partea marilor forțe ale planetei.

O altă miză o reprezintă deciziile-cheie aflate pe masa Guvernului. Nici Iohannis și nici opoziția nu vrea să le lase pe mâna PSD și a lui Dragnea. Două dintre ele sunt clare și vizează justiția.

De asemenea, Darius Vâlcov și Liviu Dragnea au avut o serie de ieșiri publice la finalul lunii august în care au făcut acuzații extrem de grave privind presiuni pentru ca România să nu beneficieze de propriile bogății pentru că Dragnea zice că acestea nu poate să acționeze fără protecție. Acesta a fost un avertisment sau chiar o amenințare pentru SRI.

Cea mai mare miză este dovedirea că tu ești cel puternic în fața partenerilor externi. În mod paradoxal ca toți vor să avem liniște și pace în țară, că nu putem intra cu sandal în anul în care România preia conducerea rotativă a Consiliului Unuiunii Europene și în care găzfuiește la Sibiu Summitul UE, tocmai acestea reprezintă motiv de încrâncere tot mai mare a războiului pentru putere.

×
Subiecte în articol: Iohannis Dragnea razboi
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close