Antena 3 CNN Actualitate Modificare importantă a Codului Rutier. Şoferii testaţi pentru substanţe interzise la volan îşi pot recupera permisul

Modificare importantă a Codului Rutier. Şoferii testaţi pentru substanţe interzise la volan îşi pot recupera permisul

Codul Rutier a fost modificat. Guvernul a reglementat posibilitatea recuperării permisului de conducere în cazul unor șoferi testați pentru substanțe interzise la volan.

Modificare importantă a Codului Rutier. Şoferii testaţi pentru substanţe interzise la volan îşi pot recupera permisul
Sursa foto: Agerpres
de Claudia Popovici    |    12 Aug 2023   •   23:02

Guvernul României, în cadrul ședinței din 10 august 2023, a adoptat ordonanța pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Astfel, se reglementează cazul de restituire a permisului de conducere în baza rezultatului analizei mostrelor biologice realizate în instituțiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive.

Astfel, şoferii testați pentru droguri la volan pot să își recupereze mai repede permisul dacă analiza mostrelor biologice e negativă

Mai exact, la articolul 113 alineatul (1), după litera f) se introduce o nouă literă, lit. g), cu următorul cuprins:

Permisul de conducere se restituie titularului:

„g) în baza rezultatului analizei mostrelor biologice realizate în instituțiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive.”

În aceste situații, permisul de conducere reținut potrivit art. 195 din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002, aprobat prin HG nr. 1391/2006, poate fi restituit în baza soluţiei de clasare dispuse în faza urmăririi penale în condițiile legii, se arată în document.

Durata desfășurării urmăririi penale diferă de la o unitate de parchet la alta, fapt pentru care restituirea permisului de conducere reținut în condițiile prezentate se poate face mai devreme sau mai târziu, perioadă în care dreptul de a conduce este grevat de suspendare.

Soluția identificată este reglementarea unui nou caz de restituire a permisului de conducere pentru a putea preîntâmpina o posibilă prelungire a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce.

Această soluție nu mai presupune efectuarea unor deplasări ale persoanelor interesate în vederea solicitării prelungirii dreptului de circulație, potrivit MAI, citat de ziare.com. 

×
Subiecte în articol: permis de conducere Cod Rutier 2023
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close