Antena 3 CNN Actualitate Modificări Cod fiscal 2023. Deţinătorii de depozite bancare, obligaţi să plătească contribuţie la CASS!

Modificări Cod fiscal 2023. Deţinătorii de depozite bancare, obligaţi să plătească contribuţie la CASS!

Modificări Cod fiscal 2023. Statul face o nouă impozitare prin aplicarea CASS de 10% la câștigurile din dobânzile bancare, investiții şi chirii. Iată cum!

Modificări Cod fiscal 2023. Deţinătorii de depozite bancare, obligaţi să plătească contribuţie la CASS!
de Claudia Popovici    |    14 Dec 2022   •   19:10

Mai exact, conform unei ordonanțe care a modificat Codul fiscal, din 2023, persoanele care realizează venituri din investiții, chirii și din depozite bancare vor datora la stat o nouă contribuție la asigurările sociale de sănătate (CASS).

Anul acesta, pentru câștigul din depozitele bancare se plătește impozitul pe venit (care se reține la sursă) și contribuția la sănătate, dacă plafonul de 12 salarii minime a fost depășit. 

Practic, prin Ordonanţa 16 din 15 iulie 2022, veniturile din investiții vor fi impozitate suplimentar începând de la dobânzile care vor cumula minim 6 salarii minime brute şi până la nivelul de 24 de salarii minime brute

"Vedem concret plafoanele când ştim precis cât va fi salariul minim. Dacă luăm acum de exemplu, salariul minim brut de 2.800, avem plafon nou din 2023, de 16.800 de lei. Practic, toate veniturile nete din investiții egale sau mai mari decât 16.800 vor fi taxate cu 10% din 2023, data de la care intră în vigoare noua lege”, se arată în analiza unui avocat pentru economica.net.

Prevederea se aplică persoanelor care realizează venituri din investiții, chirii și din depozite bancare.

Astfel, cine deține mai mulți bani în depozite bancare va datora statului 20% din câștig, față de 10% cât era până acum.

Noile plafoane de 6, 12 și 24 de salarii au fost introduse de ANAF în proiectul privind Declarația unică pe 2023 care spunecă ca baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă:

a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 minime brute, inclusiv și 12 salarii minime brute pe ţară;

b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 minime brute, inclusiv și 24 salarii minime brute pe ţară;

c) nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cel puțin egale cu 24 salarii minime brute pe ţară.

Astfel, depozitele de 500.000 de lei vor plăti impozit 10% pe dobândă şi 10% CASS. 

De menţionat faptul că, noul tip de CASS se va aplica doar la câștigurile nete, după scăderea impozitului de 10% pe dobânzi. Astfel fi impozitate suplimentar şi câștigurile realizate pe bursă, fonduri de investiții și alte tipuri de plasamente financiare după cum urmează: 

"La articolul 47, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

(2) Începând cu data de 1 ianuarie 2023, prin excepţie de la prevederile alin. (1), persoanele juridice române care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN:

  • 5510 - Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare,
  • 5520 - Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată,
  • 5530 - Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere,
  • 5590 - Alte servicii de cazare,
  • 5610 - Restaurante
  • 5621 - Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente,
  • 5629 - Alte servicii de alimentaţie n.c.a.
  • 5630 -Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu, fără să aplice prevederile art. 52.

De asemenea la articolul 47 alineatul (3), după litera e) se introduc patru noi litere, lit. f) - i), cu următorul cuprins:

  • f) persoana juridică română care desfăşoară activităţi în domeniul bancar;
  • g) persoana juridică română care desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, inclusiv cea care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;
  • h) persoana juridică română care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc; i) persoana juridică română care desfăşoară activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale", se arată în ordonanța Nr. 16/2022 din 15 iulie 2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative şi alte măsuri financiar-fiscale, care poate fi citită integral AICI.
×
Subiecte în articol: cod fiscal impozit cass chirii investitii
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close