Antena 3 CNN Actualitate Taxe și impozite mai mari pentru români începând de astăzi! Modificările care intră în vigoare de la 1 august

Taxe și impozite mai mari pentru români începând de astăzi! Modificările care intră în vigoare de la 1 august

Luna august începe cu noi scumpiri. Începând de astăzi românii vor plăti mai mult pentru alcool și țigări, din cauza majorării accizelor. De asemenea, cresc impozitele pentru anumite categorii profesionale. Guvernul speră să mai compenseze astfel din cheltuielile uriașe făcute pe pachetele sociale pentru categoriile vulnerabile.

Taxe și impozite mai mari pentru români începând de astăzi! Modificările care intră în vigoare de la 1 august
de Laura Dinu    |    01 Aug 2022   •   08:28

Începând de astăzi, vor avea loc mai multe modificări ale Codului Fiscal. Astfel, vor crește accizele, impozitele pentru veniturile obținute din jocuri de noroc și se vor modifica taxele pentru contractele part-time. În plus, va scădea plafonul pentru acordarea facilităților fiscale pentru sectorul alimentar, construcții, dar și pentru agricultură.

Modificările vizează: 

1. Impozitarea veniturilor din jocuri de noroc - Veniturile din jocuri de noroc se impozitează prin reținere la sursă. Impozitul datorat se determină la fiecare plată, prin aplicarea următorului barem de impunere asupra fiecărui venit brut primit de un participant de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc: 

- venit brut pana la 10.000 inclusiv: 3% 

- peste 10.000-66.750 inclusiv 300 + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000 

- peste 66.750: 11.650 + 40% pentru ceea ce depășește suma de 66.750. 

2. Limitarea aplicării facilităților fiscale în construcții, sectorul agricol și alimentar - În construcții, agricultura și industria alimentară, începând cu salariile aferente lunii august plafonul venitului până la care se aplică scutirea scade la 10.000 lei. 

3. Accize - Se va aplica 13% asupra prețului de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 august 2022 - 31 martie 2023 inclusiv. 

4. Supraimpozitarea contractelor part time - Începând cu veniturile aferente lunii august, calculul contribuțiilor la contractele part time se face la nivelul unui salariu minim brut, practic taxele nu se mai calculează la venitul efectiv din salarii ci la un salariu minim brut de 2.550 lei, în situația în care venitul brut din salarii este mai mic decât acest salariu minim. Prevederea a mai existat in Codul fiscal însa ulterior s-a renunțat la ea. 

Excepții

  • elevi/studenți până în 26 de ani 
  • persoana care urmează o formă de ucenicie 
  • pensionar care beneficiază de pensie din sistemul public 
  • persoane fizice care realizează venituri din salarii având mai multe contracte de muncă cu timp parțial sau întreg și valoarea cumulată din salarii depășește salariul minim pe economie 
  • persoanele cu dizabilități. 

×
Subiecte în articol: scumpiri cod fiscal
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close