Antena 3 CNN Actualitate Monica Macovei: Micşorarea pedepselor din Codul penal era cu destinaţie

Monica Macovei: Micşorarea pedepselor din Codul penal era cu destinaţie

Monica Macovei: Micşorarea pedepselor din Codul penal era cu destinaţie
Sursa foto: monica macovei
11 Mai 2009   •   15:38

Fostul ministru al Justiţiei şi actual candidat la europarlamentare din partea Partidului Democrat Liberal, Monica Macovei, recunoaşte că ar fi refuzat să facă parte dintr-un guvern format cu PSD, întrucât acest partid a ridicat corupţia la rang de artă, dar susţine că s-a înscris în PDL pentru a a ales ?să fac politică europeană?.

Referindu-se la raportul pe justiţie al Comisiei Europene, Monica Macovei arăta că ?vor fi subliniate progresele. Acele modificări la Codul de Procedură Penală care făceau imposibilă orice anchetă nu s-au mai adoptat. Problemele au rămas însă. Dosarele unor politicieni stau un an, doi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde se tot amână si nu se intră pe fondul cauzelor. Avem o problemă cu ce fac judecătorii din acele dosare: acolo unde se pronunţă condamnări, sunt mici şi cu suspendare. Avem problema practicii neunitare. Unii magistrati au invocat independenţa pentru a nu adopta regula practicii unitare, dar nu există nicio legătură. Fără o practică unitară nu există previzibilitate şi nici încredere în justiţie. Mecanismul de Cooperare şi Verificare trebuie să înceteze doar atunci când noi ne-am rezolvat problemele, nu prin lobby politic?, arăta aceasta într-un interviu pentru Evenimentul Zilei.
Amintind de proiectul de Cod Penal, unde pedepsele pentru corupţie erau micşorate, Macovei crede că ?era cu destinaţie, pentru persoane care au procese de corupţie şi fraudă. Nu sunt de acord cu argumentul că judecătorii dau pedepse mici, şi atunci de ce să le punem mari în Cod. Unde este corupţie nu mai este bună guvernare, toate relaţiile sunt măsluite. La noi, pericolul public este considerat a exista, de regulă, numai în cazul infracţiunilor cu violenţă. Corupţia nu e privită ca pericol pentru ordinea publică.?
În plus, întrebată de de o posibilă candidatură a lui Traian Băsescu, politiciana declara că îl vede pe acesta ca ?pe omul care a pornit reformele. Sigur că au venit târziu, dar le-a pornit. Ceea ce a contat foarte mult în relaţia cu Traian Băsescu a fost şi că nu ne-am cunoscut înainte. Am devenit ministru şi m-a susţinut tot timpul. Asta mi-a dovedit că a vrut reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei. Pentru că, altfel, îţi aduci un prieten şi îi spui: lasă-l pe ăla în pace. Eu nu ştiu, cu dovezi, un alt preşedinte care să nu se fi implicat în mersul anchetelor?.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Monica Macovei
Parteneri
Pensii mai mari pentru români, cu aceste acte
x close