Antena 3 CNN Actualitate Moscova cere Consiliului de Securitate al ONU să împiedice SIIL să vândă petrol brut

Moscova cere Consiliului de Securitate al ONU să împiedice SIIL să vândă petrol brut

Moscova cere Consiliului de Securitate al ONU să împiedice SIIL să vândă petrol brut
de S.T.    |    01 Iul 2014   •   08:14

Rusia a propus partenerilor din cadrul Consiliului de Securitate ONU să adopte o declaraţie care recomandă să fie împiedicată vânzarea de petrol brut de către "grupări teroriste din Siria", în special de către Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), potrivit unor diplomaţi, relatează AFP.

În proiect se exprimă îngrijorarea Consiliului faţă de "preluarea controlului asupra câmpurilor petroliere din Siria de către grupări teroriste", citânt SIIL şi Frontul al-Nosra.

Consiliul "condamnă cu fermitate orice tranzacţie, directă sau indirectă, cu petrol din Siria implicând grupări teroriste" şi subliniază că astfel de tranzacţii "constituie o susţinere financiară" a acestor grupări şi pot fi pedepsite cu sancţiuni ONU.

Acest proiect "încurajează toate statele membre să ia măsurile necesare" pentru a-i împiedica pe cetăţenii lor să se angajeze într-un astfel de comerţ.

Textul ar putea fi supus unor consultaţii în cursul săptămânii între cei 15 membri ai Consiliului. Este vorba despre o declaraţie care urmează să fie adoptată cu unanimitate, mai puţin constrângătoare decât o rezoluţie.

Rusia a asigurat presedinţia Consiliului de Securitate al ONU până la 1 iulie, când funcţia este preluată de către Rwanda.

Ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin a declarat în urmă cu câteva zile că "una dintre principalele surse de finanţare" ale SIIL este vânzarea ilegală de petrol brut din Siria şi Irak şi că "diverse state cumpără acest petrol prin intermediari".

"Deoarece este vorba de o organizaţie teroristă, cei care cumpără acest petrol finanţează terorismul", a subliniat el.

×
Subiecte în articol: Moscova Rusia
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close