Antena 3 CNN Actualitate Cauza celor mai multe accidente rutiere | Silviu Toma trainer conducere defensivă: "Îţi poate schimba viaţa la 180 de grade"

Cauza celor mai multe accidente rutiere | Silviu Toma trainer conducere defensivă: "Îţi poate schimba viaţa la 180 de grade"

Principala cauză a numeroaselor accidente în România este telefonul mobil. Fie că îl ţinem în mână, fie că este ataşat în bordul maşinii, suntem cu ochii mai mult la el, decât la drum.

Cauza celor mai multe accidente rutiere | Silviu Toma trainer conducere defensivă: "Îţi poate schimba viaţa la 180 de grade"
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Ştefan Petrică    |    25 Noi 2022   •   10:23

Folosirea telefonului la volan este unul dintre cele mai importante cauze pentru care se produc accidente rutiere.

"Multitasking-ul este un mit, în realitate există switchtasking, adică creierul nostru poate să işi schimbe atenţia secvenţial pentru mai multe activităţi făcându-ne pe noi în mod eronat să credem că facem mai multe lucruri deodată",  a declarat Silviu Toma, trainer în conducerea defensivă auto, la Antena 3 CNN.

În realitate creierul nostru poate să gestioneze o activitate principală către care poate să direcţioneze maximum 80% din atenţie şi câteva secundare.

"Când sunt la volan şi am o convorbire telefonică, chiar dacă ţin telefonul la ureche sau folosesc hands free-ul, în ceea ce priveşte distragerea cognitivă a atenţiei este fix acelaşi lucru" a precizat Silviu Toma.



"Dacă am o convorbire telefonică care este încărcată emoţional sau am o discuţie de afaceri şi mintea mea se duce acolo, o mare parte din atenţia pe care ar trebui să o pun către condus, se duce către convorbirea telefonică.

În momentul acesta trimit nişte informaţii către creier, informaţii care trebuie procesate de către creier şi transformate în acţiuni," a mai menţionat trainerul în conducere defensivă.

Viteza pe autostradă

"În momentul în care mergi ani de zile cu viteză şi nu păţeşti nimic, primeşti o recompensă pe termen scurt, adrenalina este la cote maxime, simţi o stare de împlinire, dar de câte ori mergi tare, cu viteză şi nu păţeşti nimic, ai senzaţia că acest "beneficiu" o să ţină la nesfârşit, iar ţie nu ţi se mai poate întâmpla nimic.

Este de ajuns sa nu fii atent o secundă la volan şi să produci un accident care îţi poate schimba viaţa la 180 de grade atât ţie cât si celorlalţi participanţi la trafic," a mai adăugat Silviu Toma. 

 

×
Subiecte în articol: telefon mobil accident rutier
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close