Antena 3 CNN Actualitate "Avem mulți angajați harnici din România și nu cred că veto-ul pe Schengen este corect!" | Primarul Vienei promite, de la Târgul de Crăciun, să lupte pentru a înfrânge opoziția guvernului austriac

"Avem mulți angajați harnici din România și nu cred că veto-ul pe Schengen este corect!" | Primarul Vienei promite, de la Târgul de Crăciun, să lupte pentru a înfrânge opoziția guvernului austriac

Târgul de Crăciun din Viena este, anul acesta, o atracție pentru numeroși români, în pofida obstacolelor pe care guvernul austriac le-a pus pentru a bloca aderarea țării noastre la spațiul Schengen.

de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Dec 2023   •   21:42

Efortul de a face din Viena capitala mondială a sărbătorilor de iarnă se întinde pe luni de zile de muncă. Coordonarea și responsabilitatea ajung în mâinile unui singur om: Michael Ludwig, primarul și guvernatorul Vienei, din 2018.

Piața Primăriei este una dintre cele 14 piețe din Viena unde se desfășoară Târgul de Crăciun. Aici a întâmpinat primarul Ludwig echipa Antena 3 CNN și a dialogat cu realizatoarea Ana Maria Roman.

Ludwig este un susținător al aderării României la spațiul de liberă circulație și nu a stat cu mâinile în sân.

"Îmi pare rău pentru faptul că România nu este în Schengen. Exact acum un an, am trimis o scrisoare deschisă guvernului federal austriac, pentru că mi se pare nedrept (...) România face parte din Europa și este o țară foarte importantă. Avem relații economice importante, relații politice bune și, mai ales, un contact foarte bun între oameni. Nu cred că acest veto pe Schengen al guvernului austriac este corect.

Michael Ludwig:  "Avem 45.000 de persoane care provin din România. E o comunitate foarte vie"

Nu este în concordanță cu spiritul unei Europe comune și nu recunoaște realizările poporului român, care face foarte mult bine în multe profesii de aici: în economie, în spitale, în domeniul îngrijirii. Ar trebui să valorificăm contactele economice bune pe care le avem. Suntem al doilea mare investitor în România și sunt multe companii din România aici. Sunt mulți angajați din Austria care lucrează în România și viceversa. Avem o comunitate foarte vie de români în Viena.

Aici locuiesc circa 45.000 de persoane care provin din România, care au familia în țara de origine. Ar trebui să facilităm contactele, nu să îngreunăm lucrurile. Așa că, pe viitor, voi face tot ce îmi stă în putință pentru a mă asigura că guvernul federal austriac iese cât mai curân posibil din acest veto pe Schengen, atât de dăunător pentru ideea unei Europe comune", 

Piețele de Crăciun din Viena au fost desemnate de publicația Financial Times drept cele mai grandioase din lume.

"Suntem încântați că, anul trecut, am avut trei milioane de vizitatori în această locație. Ne pregătim deja pentru perioade de după Crăciun, când vom organiza traseul de Revelion, ocazie cu care sute de mii de oameni vor vizita centrul orașului Viena. Mulți oameni din România se vor alătura, și ei, programului de Revelion la Viena. După aceea, vom avea 'Visul de Gheață' din această piață: un patinoar minunat, care este și foarte romantic", a spus primarul Vienei.

El a interacționat cu mai mulți cetățeni care l-au recunoscut și a avut, chiar, ocazia să vorbească despre lucrătorii români la un azil de bătrâni. 

Michael Ludwig: "Mulți români fac o treabă excelentă în sectorul îngrijirii de persoane. Veto-ul pe Schengen le îngreunează viața"

Astfel, Ludwig a întrebat-o pe o femeie care manevra scaunul cu rotile al unei vârstnice dacă are un coleg din România. După confirmarea acesteia, primarul a spus:

"Avem foarte mulți angajați harnici din România. Este un azil de bătrâni (...) Ne bucurăm că avem atât de mulți angajați, în special femei din România, care lucrează în sectorul îngrijirii de persoane și fac o muncă excelentă. De aceea, cred că veto-ul pe Schengen este atât de nedrept, pentru că le îngreunăm viața, în loc să le-o ușurăm."

După un tur al Primăriei pentru echipa Antena 3 CNN, în care a evocat momente din istoria secolului trecut și a amintit că acolo, în Salonul Roșu, s-a întrunit primul guvern democratic al Austriei de după cel de-al Doilea Război Mondial, Michael Ludwig le-a transmis românilor, în limba română, "Crăciun fericit!".

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close