Antena 3 CNN Actualitate Noua mutație COVID 19 face ravagii! Uniunea Europeană, reuniune de urgență

Noua mutație COVID 19 face ravagii! Uniunea Europeană, reuniune de urgență

Statele membre ale Consiliului Uniunii Europene se reunesc de urgență în această dimineață după ce noul tip de coronavirus, apărut în Marea Britanie, a fost depistat în mai multe țări.

Noua mutație COVID 19 face ravagii! Uniunea Europeană, reuniune de urgență
Sursa foto: Pixabay.com
de Lorena Burlacu    |    21 Dec 2020   •   08:00

În doar câteva ore va avea loc această reuniune de urgență, o ședință care are ca scop luarea unor decizii rapide și coordonate la nivelul întregii Uniuni Europene, în cazul acestei crize provocate de apariția noii mutații de coronavirusului descoperită în Marea Britanie. 

În urmă cu doar o zi a avut loc o videoconferință în acest sens. Reprezentanții statelor membre au făcut schimb de informații cu privire la măsurile pe care intenționează să le adopte în orele următoare, cum ar fi interzicerea zborurilor din și înspre Regatul Unit, sau noi măsuri privind testarea. 

35.928 de cazuri noi au fost raportate ieri în Marea Britanie, țară ce ocupă locul 1 în topul european al numărului infectărilor în 24 de ore. Un număr enorm de îmbolnăviri, ceea ce confirmă exact ce spus specialiștii: că această tulpină de coronavirus este mult mai contagioasă. Însă, din fericire, nu și mai periculoasă. 

Mutația circulă deja în afara Marii Britanii

Potrivit consilierului științific al guvernului britanic, această mutație a apărut la jumătatea lunii septembrie la Londra, iar, în prezent, tinde să devină formă dominantă în Marea Britanie și a provocat deja o creștere semnificativă a spitalizărilor în luna decembrie. Astfel încât la Londra și într-o parte a Angliei a fost instituit nivelul maxim de restricții anti-epidemice. 

Mai grav este faptul că această nouă tulpină a coronavirusului SARS CoV2 circulă deja în afara Marii Britanii. Chiar aseară, Italia a confirmat primul caz cu noua tulpină de coronavirus. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Sănătății de la Roma, în timp ce țara a raportat 15.104 cazuri. 

Centrul European de Prevenire și control al bolilor spune că, până la această oră, mai sunt înregistrate nouă cazuri în Danemarca și câte unul în Olanda și Australia. Și cere autorităților să ia măsuri prompte și să izoleze rapid persoanele venite din zonele afectate și, de asemenea, să intensifice testarea. 

Noua tulpină de coronavirus care se răspândeşte ameninţător în Marea Britanie are mutaţii majore

Noua variantă de coronavirus care se răspândește rapid în Marea Britanie are mutații majore.

Mutaţiile descoperite la noua tulpină de coronavirus includ schimbări ale proteinei cu ”ţepi” pe care coronavirusul SARS-CoV-2 o foloseşte pentru a infecta celulele umane, anunță un grup de cercetători.

Tulpină nouă de coronavirus. Nu este clar dacă aceste mutaţii conduc la mai multe infecţii

”Au loc eforturi pentru a confirma dacă oricare dintre aceste mutaţii contribuie la transmiterea mai mare”, au spus cercetători din cadrul COVID-19 Genomics UK (COG-UK) Consortium, într-un comunicat.

Noua variantă include o mutaţie în regiunea genomului viral care codifică proteina cu ţepi. 

Guvernul britanic a anunţat, luni, o creştere a noilor infecţii

Nu există dovezi că varianta ar provoaca infecţii severe cu Covid-19, sau că ar face vaccinurile mai puţin eficiente, au spus oamenii de ştiinţă.

Dr. Jeremy Farrar, directorul Wellcome ( organizație de caritate, axată pe cercetarea biomedicală, cu sediul în Londra), a declarat că "supravegherea și cercetarea trebuie să continue și trebuie să luăm măsurile necesare pentru a rămâne înaintea virusului."

Laboratoarele de testare din Marea Britanie au preluat această nouă variantă de coronavirus

Prof. Alan McNally, expert la Universitatea din Birmingham a făcut un apel la o perspectivă calmă şi raţională asupra apariţiei noii tulpini a SARS-CoV-2.

”Să nu fim isterici. Nu înseamnă că este mai transmisibil, mai infecțios sau periculos. Eforturi uriașe sunt în curs de a caracteriza varianta și a înțelege apariția acesteia.

Este important să păstrăm o perspectivă calmă și rațională asupra tulpinii, deoarece aceasta este o evoluție normală a virusului și ne așteptăm ca noi variante să vină și să plece și să apară în timp", a precizat McNally pentru BBC.

×
Subiecte în articol: coronavirus mutatie
Parteneri
Elevii care pot avea vacanţa de Paşte prelungită
x close