Antena 3 CNN Actualitate MNIR anunță lansarea Muzeului Virtual al Holocaustului Romilor

MNIR anunță lansarea Muzeului Virtual al Holocaustului Romilor

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) a anunțat marți lansarea Muzeului Virtual al Holocaustului Romilor. Acesta va fi lansat în 9 octombrie cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului.

MNIR anunță lansarea Muzeului Virtual al Holocaustului Romilor
Sursa foto: Agerpres
de Dana Musceleanu    |    02 Aug 2022   •   17:52

MNIR anunță că în parteneriat cu Fundaţia Social – Culturală a Romilor „Ion Cioabă” va crea primul Muzeu Virtual al Holocaustului Romilor în România.

Obiectivul principal al proiectului este acela de a face cunoscut trecutul istoric din timpul Holocaustului, iar realizarea acestui muzeu virtual poate constitui o importantă sursă de informații pentru generația tinerilor romi, pentru istorici, cercetători, studenți, dar și pentru publicul larg.

Printre activitățile proiectului se numără identificarea, selecția, cercetarea, transcrierea, traducerea și digitalizarea documentelor și imaginilor de arhivă. De asemenea, prin intermediul mărturiei supravieţuitorilor, muzeul virtual va prezenta deportarea romilor în Transnistria, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Site-ul va fi lansat pe 9 octombrie

Proiectul se derulează până în 15 noiembrie 2022, iar site-ul Muzeul Virtual al Holocaustului Romilor, care prezintă informațiile în format bilingv (română-engleză), va fi lansat la Muzeul Național de Istorie a României, în data de 9 octombrie 2022, cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului.

Din 2020, în România, ziua de 2 august a fost desemnată ca Ziua națională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor, sprijinind inițiativa Parlamentului European, care, prin rezoluția de la 15 aprilie 2015, a decretat ziua de 2 august drept Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor.

×
Subiecte în articol: Holocaust romi
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close