Antena 3 CNN Actualitate Narcis Şonei, soldatul mort pentru patrie la 26 de ani, uitat de stat: "Mama lui a murit de supărare"

Narcis Şonei, soldatul mort pentru patrie la 26 de ani, uitat de stat: "Mama lui a murit de supărare"

Narcis Șonei, un tânăr militar din Tecuci care şi-a dat viaţa în Afganistan, chiar de sărbătoarea Floriilor, la doar 26 de ani, a fost uitat de stat, iar mama sa a murit la scurt timp, de supărare.

Narcis Şonei, soldatul mort pentru patrie la 26 de ani, uitat de stat: "Mama lui a murit de supărare"
Sursa foto: Antena 3
de Gabi Vlad    |    30 Noi 2021   •   10:26

De Ziua Naţională a României, Antena 3 demarează campania "Sunt român pentru că îmi preţuiesc eroii". E o serie de reportaje de excepţie, dar şi demersuri pentru ca militarii români să primească recunoaşterea pe care o merită. Ne propunem ca fiecare dintre eroii căzuţi la datorie să fie declaraţi cetăţeni de onoare ai localităţilor de domiciliu, iar numele lor să fie purtat de o stradă, un parc sau o şcoală.

Pentru Narcis Șonei să aleagă haina militară a fost ceva natural. Nu făcea decât să calce pe urmele tatălui său, și el militar de carieră.

S-a dus să facă Școala de Transmisiuni de la Sibiu, era pasionat de alpinism și parașutism, iar apoi a plecat să servească misiunea NATO în războiul din Afganistan, în cadrul operațiunii Enduring Freedom 6.

Viața i-a fost curmată în 2005, de Florii, în timpul unei misiuni de patrulare în regiunea Panjawi din provincia Kandahar. TAB-ul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat care s-a detonat și a declanșat și explozia muniției din interiorul transportorului. Narcis a murit pe loc. Avea 26 de ani. Alți doi colegi din TAB, tot români, au fost răniți grav în atentatul revendicat de grupările talibane.

Sicriul lui Narcis a fost adus în țară cu toate onorurile, pe aeroport l-a așteptat și președintele de atunci, Traian Băsescu. Narcis a fost înaintat în grad, decorat cu cu Ordinul "Virtutea Militara" în grad de Cavaler, cu însemn de război. Apoi, statul l-a uitat.

Mama a murit de durere, la puțin timp după, povestesc localnicii din Tecuci, din comunitatea de baștină. Fratele spune că a ales să-i onoreze memoria ducându-i mai departe misiunea.

"După ce fratele meu a intrat în panteonul eroilor neamului, am ales să îi continui visul, acela de a servi România oriunde va fi nevoie de mine", a declarat plutonierul major (r) Liviu Şonei, fratele eroului Narcis Şonei.

Și oamenii din Tecuci își mai aduc aminte de Narcis. Cel puțin unii… Autoritățile locale, însă, au uitat prin niște sertare cererile repetate pentru ca o stradă din Tecuci să-i poarte numele.

Spectacol şi emoţie, de Ziua Naţională a României, la Antena 3. Cooking show, reportaje cu români geniali şi români ce nu vor fi uitaţi, dar şi provocarea "Sunt român pentru că"

Actualul primar ne-a promis că se apucă să rezolve problema cât mai repede.

"Din păcate, de-a lungul timpului, administraţiile care au condus municipiul Tecuci au acordat prea puţin credit acestor eroi. Noi avem în plan pentru următoarea perioadă construirea unui nou monument al eroilor. Narcis Şonei merită şi o stradă cu numele lui, avem în plan şi acest lucru şi sper ca anul următor să finalizăm acest proiect", a precizat Lucian Costin, primarul din Tecuci.

Sperăm să nu mai trebuiască să ne întoarcem și peste alți 6 ani…

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close