Antena 3 CNN Actualitate Ne paşte un cutremur mare care poate să vină chiar şi mâine, anunţă specialiştii de la Institutul de Fizică a Pământului

Ne paşte un cutremur mare care poate să vină chiar şi mâine, anunţă specialiştii de la Institutul de Fizică a Pământului

Ne paşte un cutremur mare care poate să vină chiar şi mâine, anunţă specialiştii de la Institutul de Fizică a Pământului
Sursa foto: Foto: Agerpres
de S.T.    |    20 Oct 2013   •   23:30

Următorul mare cutremur ar putea lovi România şi mâine. O spun specialiştii în fizica pământului, care vorbesc despre reactivarea zonei Vrancea, dar şi despre cele mai vulnerabile puncte de pe harta României.

Cutremurele din octombrie, anul acesta, le-au amintit autorităţilor să caute soluţii pentru siguranţa oamenilor.

"În mod cert în Vrancea este un proces de acumulare de tensiune, un proces care se va descărca la un moment dat printr-un cutremur mai mare", a declarat Mircea Radulian, directorul Ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

Iar Vrancea a dat semne că s-a trezit. Şase cutremure de peste patru grade s-au înregistrat de la începutul anului. Semne care le-au amintit autorităţilor că tot nepregătite sunt.

Se vorbeşte chiar despre zone sensibile. Vrancea şi Bucureşti, vârful vulnerabilităţii în România. Un seism de peste 7 grade ar putea face în Capitală peste 6.000 de victime.

Cum reabilitarea clădirilor vechi se face prea încet, autorităţile caută alte soluţii.

Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, a declarat că Guvernul va oferi, în mod gratuit, o aplicaţie informatică pentru trimiterea în timp real, către toţi cetăţenii, a mesajelor de avertizare privind cutremurele, informaţii care erau destinate până acum doar autorităţilor.

Niciun sistem de avertizare, însă, nu va putea alunga frica localnicilor din Izvoarele, Galaţi, un loc pe harta României, zguduit de peste 300 de ori, într-o singură lună.

Acolo, peste 20 de case stau să cadă peste oameni. Şi se vorbeşte chiar de evacuare.



×
Parteneri
Daniel Baciu, mesaj pentru toți pensionarii români
x close