Antena 3 CNN Actualitate Necolaiciuc va fi extrădat: Autorităţile americane au admis cererea de arestare provizorie

Necolaiciuc va fi extrădat: Autorităţile americane au admis cererea de arestare provizorie

Necolaiciuc va fi extrădat: Autorităţile americane au admis cererea de arestare provizorie
Sursa foto: Mihai Necolaiciuc
23 Iun 2009   •   10:55

Mihai Necolaiciuc - la un pas de extrădare. Autorităţile americane au admis cererea de arestare provizorie în vederea extrădării, formulată de Ministerul Justiţiei de la noi. Asta înseamna că în cel mult 72 de ore, instanţa americană va trimite în România documentele necesare extrădării lui Necolaiciuc. Acasă, pe fostul director de la CFR îl aşteptă un proces pentru corupţie şi abuz de putere.

Colaborarea dintre autorităţile române şi cele americane în vederea localizării, reţinerii şi acum a extrădării fostului director general al Companiei Naţionale de Căi Ferate din România s-a desfăşurat în umbră. Opinia publică nu a aflat despre operaţiune decât după ce Mihai Necolaiciuc se afla deja în custodia poliţiştilor americani.

Ministerul Justiţiei formulase o cerere de extrădare către Departamentul de Justiţie al Statelor Unite încă din februarie 2008, însă Interpolul nu ştia despre acest demers.

Nici autorităţile române nu ştiau nimic despre operaţiunea agenţilor federali americani, care erau de ceva timp cu ochii pe Necolaiciuc. Aceştia au explicat că, fiind vorba de un caz sensibil, au preferat să acţioneze în secret, pentru a fi siguri că românul nu reuşea să fugă.

În momentul arestării, Mihai Necolaiciuc le-a prezentat agenţilor federali americani acte de identitate emise de Venezuela pe numele său. Bănuielile autorităţilor americane au fost confirmate de reprezentanţii ambasadei venezuelene la Bucureşti, care au declarat că Mihai Necolaiciuc nu primise viză, paşaport sau vreun act de identitate din partea Venezuelei, obţinerea cetăţeniei în această ţară fiind un proces care durează aproximativ 10 ani.

Ministerul Justiţiei nu a precizat, încă, o dată clară, la care se va produce extrădarea lui Necolaiciuc.

Fostul director general al Companiei Naţionale de Căi Ferate din România era căutat internaţional de Interpol din 2007. Mihai Necolaiciuc este acuzat de delapidarea a peste 100 de milioane de dolari din bugetul Căilor Ferate Române. În perioada 2000 - 2004, cât a fost director general al CFR, Necolaiciuc ar fi atribuit contracte unor companii conduse de prieteni ai săi, alocându-le sume de zece ori mai mari decât valoarea reală a serviciilor primite de companie.

Dacă va fi găsit vinovat, Mihai Necolaiciuc riscă o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare.



Antena 3

×
Subiecte în articol: Mihai Necolaiciuc extradare
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close