Antena 3 Actualitate Nelu Tătaru explică modificările la legea carantinei: ”Fiecare pacient infectat COVID va beneficia de o evaluare în primele 48 de ore, în spital, apoi...”

Nelu Tătaru explică modificările la legea carantinei: ”Fiecare pacient infectat COVID va beneficia de o evaluare în primele 48 de ore, în spital, apoi...”

de Cristina Tudorache    |    14 Iul 2020   •   23:45
Nelu Tătaru explică modificările la legea carantinei: ”Fiecare pacient infectat COVID va beneficia de o evaluare în primele 48 de ore, în spital, apoi...”
Sursa foto: Hepta

Ministrul Sănătăţi, Nelu Tătaru, a anunţat, marţi seară, că fiecare pacient infectat cu coronavirus va beneficia de o evaluare, în spital, în primele 48 de ore, iar ulterior cei asimptomatici pot merge acasă, unde trebuie să rămână izolaţi până la 14 zile. Tătaru a explicat că medicul curant va recomanda internarea sau plecarea la domiciliu, iar DSP va lua deciziile administrative.

”Sper ca şedinţa şi votul care vor urma să meargă pe acelaşi parcurs discutat, având în vedere carantinarea, izolarea, internarea în spital, internarea asimptomaticilor cu evaluarea în maxim 48 ore şi decizia de izolare până la 14 zile, dacă ne referim la COVID, iar pentru cei care sunt simptomatici, în funcţie de simptomatologie, ei vor urma internarea în spital, până la ameliorare, cu condiţia că, dacă e mai devreme de 14 zile, să meargă în izolare până la cele 14 zile”, a declarat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a precizat că persoanele care vor fi testate vor sta în izolare până primesc rezultatul. La fel, persoanele care revin din zone roşii vor intra în carantină.

El a mai menţionat că legea carantinei se referă la tot ce înseamnă sănătate publică în condiţii de risc epidemiologic şi biologic, vizând în acest moment, în mod particular, infecţia COVID-19.

Cum vor fi detașați medicii, după noua lege a carantinei

Tătaru a spus că sancţiunile pentru cei care nu respectă reglementările vor fi discutate, fiind prevăzute şi în Legea 55. Legat de detaşarea medicilor, ministrul a explicat că se merge gradual, de la o detaşare voluntară, dar acolo unde nu se vor găsi cadre medicale să meargă, se vor face detaşări ”nevoluntare”, însă fiecare va beneficia de indemnizaţie de detaşare, asigurarea mesei şi a cazării.

”DSP va fi cel care va da şi actul administrativ la 48 de ore, dacă să rămână internat, dacă să pleace la domiciliu în izolare. Medicul propune şi recomandă. Decizia administrativă e luată de DSP”, a subliniat el.

Referitor la copiii ai căror părinţi sunt diagnosticaţi, el a precizat că aceştia rămân în custodia familiei, până la rudele de gradul patru. ”Nu vor fi luaţi de stat”, a subliniat el.

Pacienții cu Covid-19 pot refuza tratamentul

Totodată, ministrul a afirmat că pacientul are dreptul de a refuza tratamentul.

Întrebat ce se va întâmpla când nu va mai fi stare de alertă şi va fi nevoie în continuare de izolare şi carantină, Tătaru a replicat: ”Vom avea stare de alertă, cât va fi nevoie să avem o siguranţă pentru cetăţenii României, în condiţiile în care avem o creştere a numărului de cazuri…”

Întrebat, de asemenea, dacă se pot organiza alegeri în septembrie, Tătaru a afirmat: ”Cu precauţii,se pot organiza şi alegeri. Dacă putem deschide şcolile, putem organiza şi alegeri”.

Comisia juridică a Senatului a discutat, marţi, proiectul de lege privind carantina şi izolarea iniţiat de către Guvern, în vederea emiterii unui raport. Senatul urmează să voteze propunerea legislativă, în calitate de for decizional. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close