Antena 3 CNN Actualitate Nelu Tătaru: Nu se pot face 6.000 de teste pe zi pentru că nu există suficient personal

Nelu Tătaru: Nu se pot face 6.000 de teste pe zi pentru că nu există suficient personal

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, miercuri, în ședința de Guvern, că în acest moment capacitatea de testare în Romania este de 6.000 de teste pe zi, dar se fac maxim 4.700, pentru că nu sunt oameni suficienţi care să proceseze testele.

Nelu Tătaru: Nu se pot face 6.000 de teste pe zi pentru că nu există suficient personal
15 Apr 2020   •   23:08

Premierul Ludovic Orban i-a cerut ministrului Sănătăţii explicatii cu privre la capacitatea de testare, iar Nelu Tătaru i-a spus că în acest moment capacitatea de testare în Romania este de 6.000 de teste pe zi însă nu se pot face atâtea din lipsă de personal. Orban i-a cerut ministrului ca rezultatele testelor să nu întârzie mai mult de 24 de ore.

„În acest moment, conform OMS, se testează cu tehnică moleculară. Avem în acest moment o capacitate de testare pe aparate de 6.000 de teste pe zi, în 57 de puncte de testare, operaţionalizate sau în curs de operaţionalizare. Din acest motiv facem în jur de 4.500-4.700 de testări pe zi, se lucrează pe aparate. Ţin să menţionez că nu ţine doar de capacitatea aparatului. Ţine şi de personalul care lucrează pe acest aparat, dacă lucrează de o perioadă mai lungă, dacă este rodat. Ţine şi de această capacitate”, a spus Tătaru.

În privința achiziţiei prin Unifarm de extractoare automate, care cresc semnificativ capacitatea de testare, ministrul Sănătății i-a spus premierului cp acestea se repartizează.

„Se repartizează acum, au început să fie repartizate în vestul ţării. Avem centre care au capacitate mai mare şi am dirijat către acele centre şi testele recoltate de exemplu cum ar fi în Deva sau Suceava”, a mai spus Tătaru.

De asemenea, Ludovic Orban a semnalat că în timp ce unele centre sunt suprasolicitate și au un timp de aşteptare mai mare de 24 de ore, sunt alte centre de testare, care au PCR și pe care nu le folosesc.

„Va trebui să aveţi grijă, prin DSP, prin mecanisme de transmitere a probelor prelevate către centre, să existe o justă încărcare, nu să se trebuiască să se aştepte într-un centru şi în alte centre ei să nu aibă ce să testeze. (...) Să asiguraţi o încărcătură optimă pe fiecare centru de testare în funcție de capacitare”, i-a spus Orban lui Tătaru.

Ministrul Sănătății i-a spus premierului că a discutat acest lucru şi, începând de joi, se va face repartizare, prin DSP, către centre, astfel încât să nu se mai aştepte mai mult de 24 de ore rezultatul testării.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: Ludovic Orban
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close