Antena 3 CNN Actualitate Nereguli grave găsite la clinica privată unde a fost tratat Petrică Mîțu Stoian. Amenzi de peste 150.000 de lei aplicate de DSP

Nereguli grave găsite la clinica privată unde a fost tratat Petrică Mîțu Stoian. Amenzi de peste 150.000 de lei aplicate de DSP

Nereguli extrem de grave găsite de echipa Direcţiei de Sănătate Publică trimisă să investigheze clinica unde a fost tratat artistul Petrică Mîţu Stoian. Printre altele, personalul medical de acolo interna pacienţii deşi nu avea acest drept, pentru că vorbim de o clinică ce avea autorizaţie doar pentru sistem ambulatoriu.

Nereguli grave găsite la clinica privată unde a fost tratat Petrică Mîțu Stoian. Amenzi de peste 150.000 de lei aplicate de DSP
Sursa foto: Facebook/ Petrica Mitu Stoian
de Mia Lungu    |    17 Noi 2021   •   12:18

"Cei de la clinica respectivă aveau trei autorizații de funcționare. Iar cea care se referă la medicină hiperbară a fost eliberată pe 14 decembrie 2020. Ori ne aducem cu toții aminte că acest spațiu de recuperare oncologica a fost finalizat, în mare parte, din fonduri venite de la Compania Națională de Investiții, iar inaugurarea acestei clinici a fost făcută, cu mare fast a vremea respectivă, în octombrie, deci doar cu două luni înainte de primirea acestei autorizați", a explicat, la Antena 3, Carmina Pricopie.

"Clinica funcționează cu un medic specialist în specialitatea psihiatrie care deține atestat de studii complementare în medicină hiperbară eliberat de Ministerul Sănătății, cinci asistenți medicali, un medic primar de medicină de familie și un medic cu specialitatea ORL. La ora și data controlului, medicii nu erau prezenți în unitate, deși aceștia trebuia să se afle acolo, conform orarului afișat, între orele 13:00 și 18:00.", mai spun cei de la DSP.

"Acordul și consultul medicului pentru tratament hiperbaric sunt realizate online iar supravegherea pe perioada terapiei se face de către medici cu care unitatea a încheiat contracte de prestări servicii. Ședința durează 70 de minute, incluzând compresia și decompresia." a mai precizat Carmina Pricopie, conform rezultatelor controlului făcut de DSP.

"Dincolo de această anamneză online, pacientul nu are un dosar medical complet. Pentru că, înainte de orice intervenție medicală, medicul care urmează să facă această intervenție îți da o fișa cu mai multe examene imagistice sau de laborator pe care pacientul trebuie să le facă. Ori nu s-a întâmplat așa. Din ce spun cei de la DSP, regretatul artist a mers doar cu un rezultat al unui CT, realizat din propria inițiativa pe 22 octombrie, iar fișa de internare la clinica respectivă nu era completată corespunzător", a mai explicat jurnalistul Antena 3.

În urma evoluției nefavorabile și, în final, a regretabilului deces al domnului Petru Mîțu, survenit la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, sâmbătă, 6 noiembrie 2021, Direcția de Sănătate Publică a Județului Caraș-Severin s-a autosesizat iar directorul executiv al instituției a emis dispoziția 67 din data de 8 noiembrie 2021, prin care s-a stabilit componența unei echipe de control de la nivelul direcției, care include medici specialiști ai Direcției și inspectori sanitari.

Astfel, echipa de control care a verificat circumstanțele conduitei medico-sanitare ale pacientului Petru Mîțu, admis inițial pentru terapie hiperbară în camera hiperbară a Clinicii Nera din județul Caraș-Severin, s-a axat în ce privește acțiunile de control, pe perioada 5 – 12 noiembrie 2021. Suntem acum în măsură să vă prezentăm elemente relevante din raportul de control al comisiei, în limita competențelor DSP Caraș-Severin.

Comisia de control a verificat mai multe aspecte: identificarea traseului pacientului și verificarea condițiilor acordării asistenței medicale pentru pacient; îndeplinirea condițiilor de legalitate ale structurilor medicale implicate; îndeplinirea condițiilor de legalitate în practica medicală a medicilor și personalului care au gestionat starea pacientului, urmând, apoi, concluziile și luarea măsurilor legale.

Controlul s-a desfășurat în două etape: în prima etapă, comisia formată dintr-un medic din cadrul Compartimentului Asistență Medicală și Programe de Sănătate și doi inspectori sanitari din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică s-au deplasat în Comuna Sasca Montană, satul Slatina Nera nr. 319 și nr. 325, acolo unde se află sediul SC Clinica Nera SRL.

Clinica Nera deține trei autorizații eliberate de DSP Caraș-Severin: una pentru medicina hiperbară – 090/14.12.2020, o autorizație sanitară de funcționare pentru cabinet medicină internă – 038/07.05.2021 și o autorizație sanitară de funcționare pentru punct recoltare probe biologice – 087/03.12.2020.

Deși Clinica Nera funcționează cu un medic specialist în specialitatea psihiatrie care deține atestat de studii complementare în medicina hiperbară eliberat de Ministerul Sănătății, cinci asistenți medicali, un medic primar de medicină de familie și un medic cu specialitatea ORL, la ora și data controlului (10.11.2021, ora 15.55), medicii nu erau prezenți în unitate, deși aceștia trebuia să se afle acolo, conform orarului afișat, între orele 13 și 18.

Trebuie menționat că, la nivelul Clinicii Nera, acordul și consultul medicului pentru tratament hiperbaric sunt realizate online iar supravegherea pe perioada terapiei se face de către medici cu care unitatea a încheiat contracte de prestări servicii. Ședința durează 70 de minute, incluzând compresia și decompresia.

În data de 5 noiembrie 2021, pacientul Petru Mîțu a fost admis pentru tratament de recuperare post Covid-19 și e cazat într-una din clădirile învecinate, aparținând SC Nera Clean Services SRL, reprezentând o facilitate de cazare. Evaluarea și admiterea la tratament au fost efectuate de medicul Matei Mircea Bogdan, medic specialist psihiatru, cu atestat în medicină hiperbară. Comisia de control nu a putut identifica datele la care au avut loc interacțiunile dintre pacientul Petru Mîțu și dr. Matei Mircea Bogdan, premergătoare admiterii la tratament.

De asemenea, nu s-a putut identifica dacă și ce documente medicale au fost solicitate, în afara unui buletin tomografic realizat în 22.10.2021 la cererea pacientului, care evidențiază modificări ale celor două arii pulmonare. Pacientul este luat în evidență prin intermediul unei ”Foi de Observație Clinică Generală” (FOCG) care este un document-tip pentru unitățile sanitare cu paturi, în timp ce Clinica Nera este autorizată ca și cabinet medical în ambulator. Mai mult, în fișă se menționează și ”data internării” , ca și cum ar fi vorba de o internare în spital iar antetul foii a rămas necompletat. Mai mult, foaia de observație era insuficient completată, fără niciun fel de investigații de laborator, mai ales fără o investigație aferentă tratamentului cu anticoagulante pe care îl urma pacientul. 

Sintetizând, potrivit organelor de control, SC Clinica Nera SRL și Nera Clean Services SRL funcționează ca și cum împreună formează o unitate sanitară cu paturi în care pacienții sunt internați iar Centrul de medicină hiperbară nu deține nici structura și nici personalul necesar. Supravegherea pacienților încetează, astfel, după ședințele de terapie hiperbară, eventualele complicații sau urgențe fiind lăsate pe seama Serviciului Județean de Ambulanță/SMURD.

În data de 06.11.2021, ora 3, pacientul Petru Mîțu este trimis la Spitalul Oravița, cu ”tuse sanguinolentă și cianoză periorală”. Nu se menționează cu ce s-a efectuat transportul. Potrivit constatărilor comisiei de control, la Spitalul Orășenesc Oravița atitudinea terapeutică și tratamentul administrat sunt în acord cu procedurile uzuale.

De acolo, pacientul Petru Mîțu este trimis la Spitalul Județean de Urgență din Reșița, unde ajunge la ora 5.50 cu diagnosticul ”alveolită hemoragică”. I se stabilește, apoi, la Reșița, diagnosticul ”edem pulmonar acut mixt/ supradozaj dicumatinic/hemoptizie/status post Covid-19.” Cu toate că, potrivit comisiei de control, atitudinea terapeutică a personalului medical de la SJUR a fost adecvată, funcțiile vitale se prăbușesc și se constată decesul pacientului, la ora 20.

În a doua etapă a controlului, inspectorii sanitari au regăsit  sintagma ”spitalizare” în documentele instituției, ceea ce, evident, contravine cu limitele autorizației sanitare deținute. În curtea imobilului existau două autoturisme de tip ambulanță inscripționate cu sigla Fundației Sfânta Irina dar, potrivit notelor de relații ale medicilor din clinică, aceștia nu practică acolo medicina de urgență. Unitatea de cazare are 45 de camere, cu 60 de locuri, în trei corpuri de clădire.

Grupurile sanitare, lenjeria și cazarmamentul erau corespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar, spălate și dezinfectate cu o firmă de specialitate. Personalul de la blocul alimentar nu a putut prezenta fișe de aptitudine sau dovada absolvirii cursurilor de igienă și nici nu a respectat păstrarea probelor de alimente din mâncarea servită, pentru 48 de ore, conform legislației în vigoare. În plus, așa cum s-a văzut deja, Clinica Nera nu respectă obiectul de activitate înscris în autorizația sanitară de funcționare.

În aceste condiții au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale, în valoare de 80.000 de lei: 30.000 de lei pentru nerespectarea de către personalul unității a protocoalelor și procedurilor medicale, 40.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizația sanitară de funcționare și 10.000 de lei pentru nepăstrarea probelor de alimente, conform legislației în vigoare. În același timp, s-au acordat măsuri și termene de remediere a deficiențelor, pe loc sau într-un termen dat, iar la expirarea acestor termene se vor efectua recontroale.

×
Parteneri
Coldplay, la primul concert în România: „Mulțumim că ne-ați așteptat 25 de ani!”
x close