x close

Niculae Havrileţ, președintele ANRE: Preţul gazelor va creşte cu 5-6% de la 1 aprilie pentru consumatorii casnici

de A.M.P    |    09 Mar 2017   •   13:04
Niculae Havrileţ, președintele ANRE: Preţul gazelor va creşte cu 5-6% de la 1 aprilie pentru consumatorii casnici 482 Foto: jurnalul.ro

Preţul gazelor va creşte cu 5-6% de la 1 aprilie pentru consumatorii casnici, care vor fi protejaţi pe parcusul anului de eventuale creşteri neaşteptate de preţuri pe piaţa liberă, a declarat, joi, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), Niculae Havrileţ, prezent la o dezbatere pe teme energetice, scrie Agerpres.

"De la 1 aprilie, conform Ordonanţei de Urgenţă 64 (din 2016 - n.r.), care este în dezbatere în Parlament şi considerăm că va fi aprobată, începe procedura de liberalizare totală a pieţei de gaze naturale din România, cu referire exactă către piaţă casnică. De la 1 aprilie nu va mai exista un preţ reglementat pentru producţia de gaze şi vor rămâne reglementate doar celelalte elemente ale preţului final: tarifele de reţea, de furnizare şi elementele care sunt considerate monopol naturale", a spus Havrileţ. 

Potrivit acestuia, măsura va duce la o majorare între 5 şi 6% a preţurilor actuale pentru populaţie. 

"În previziunea noastră, având în vedere evoluţia preţurilor internaţionale care sunt la acelaşi nivel sau foarte apropiat faţă de gazele din producţia internă, considerăm o creştere de câţiva lei pe MWh, adică o creştere între 5 şi 6% pe mia de metri cubi", a precizat preşedintele ANRE. 

El a subliniat că populaţia este protejată în faţa unor fluctuaţii majore a preţurilor pe piaţa liberă, având în vedere metodologia stabilită de ANRE pentru achiziţia gazelor destinate consumului casnic. 

"ANRE a stabilit o metodologie potrivit căreia achiziţia gazelor pentru populaţie să se facă pentru un an de zile pentru o perioadă de iarnă, respectiv octombrie - aprilie. Asta înseamnă că furnizorii care sunt ataşaţi acestei pieţei vor cumpăra gaze la preţul de acum pentru un an întreg. Aceasta înseamnă că consumatorul casnic este protejat împotriva unei creşteri neaşteptate de preţ", a mai spus Havrileţ. 

La mijlocul lunii februarie, directorul general al E.ON România, Frank Hajdinjak, declara că piaţa gazelor se va confrunta cu probleme serioase de la 1 aprilie, dacă ANRE nu ia măsuri. 
 

Citeşte mai multe despre:

consumatori casnici pretul gazelor
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati