Antena 3 CNN Actualitate Nicușor Dan: ”Avem o datorie de 400 de milioane de lei către Elcen!”

Nicușor Dan: ”Avem o datorie de 400 de milioane de lei către Elcen!”

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a explicat motivul pentru care Primăria Capitalei are o datorie de 400 de milioane de lei către Elcen: ”Suntem în aceeași situație în care am fost vara trecută!”.

Nicușor Dan: ”Avem o datorie de 400 de milioane de lei către Elcen!”
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    28 Iul 2022   •   12:01

”Suntem în aceeași situație în care am fost vara trecută, în sensul că există facturile de iarnă care sunt mai mari față de medie. În 2019 am plătit cu totul 950 de milioane de lei subvenție, diferența între cât costă gigacaloria real și cât plătesc bucureștenii gigacaloria. Acești 950 de milioane de lei vin în facturi de câte 200-250 de milioane de lei în lunile de iarnă și facturi de 20-40 de milioane de lei în lunile de vară. Există și un decalaj în sensul că factura din noiembrie se plătește în ianuarie, deci practic grosul plăților, grosul facturilor, vine din ianuarie până în mai sau uneori chiar iunie. Și după aceea este o relaxare din perspectiva noastră în sensul că plătim mai mult față de facturi care sunt mai mici.

Vara trecută am fost exact în aceeași situație. Adică în iulie aveam datorii de ordinul 400 de milioane de lei, după aceea au venit facturile mai mici, de 30 de milioane de lei, noi plăteam 100 de milioane și aceste 400 de milioane au devenit zero la sfârșitul anului. Suntem exact în aceeași situație și până acum suntem la o datorie de 400 de milioane lei, la sfârșitul anului vom fi la o datorie de 0 păstrând ritmul de plăți pe care îl avem acum”, a declarat Nicușor Dan

Cu privire la comunicatul Elcen potrivit căruia datoriile Termoenergetica către Elcen ajung undeva la 800 de milioane de lei, primarul Capitalei spune că ” este doar o chestiune tehnică”.

”În momentul de față datoria Primăriei Municipiului București către Termoenergetica este de 400 de milioane de lei, datoria Termoenergetica către Elcen este de 800 de milioane de lei. De unde vine această diferență? Vine dintr-o procedură de calcul pe care ANRE-ul o impune pe toate tarifele și aici vorbim de tariful de producție plus transport distribuție. ANRE-ul oblică Termoenergetica, în prețul în care îl validează, să factureze cu niște pierderi așa zis tehnologice”, a explicat Nicușor Dan. 

 

×
Subiecte în articol: Nicușor Dan
Parteneri
Florin Piersic, transferat cu avionul SMURD, la București
x close