Niţă Ghiţescu, Ghiţă Niţescu. Subiectul la teza la Limba Română, greşit de minister

07 Mai 2009   •   17:01
Niţă Ghiţescu, Ghiţă Niţescu. Subiectul la teza la Limba Română, greşit de minister

Niţă Ghiţescu şi Ghiţă Niţescu, cei doi candidaţi din schiţa ?Triumful talentului? de Ion Luca Caragiale au reuşit să îi zăpăcească pe reprezentanţii Ministerului Educaţiei. În textul care trebuia comentat la prima vedere, în varianta cu numărul 9 la proba de Limba şi literatura română, cele două nume sunt încurcate, textul fiind diferit de cel original. Deşi reprezentanţii ministerului spun că greşeala nu ar fi trebuit să îi încurce pe elevi, textul din subiectul de examen devine aproape de neînţeles.

În două locuri, numele Niţă Ghiţescu este încurcat cu Ghiţă Niţescu, creându-se astfel o confuzie generală.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spun că greşeala nu ar fi trebuit să îi afecteze pe elevi pentru că era vorba despre interpretarea unui text la prima vedere. Profesorii sunt totuşi de altă părere. Având în vedere că ideea generală a textului se bazează pe confuzia dintre cele două nume, însă acestea au fost redactate greşit, elevilor le-ar fi fost greu să identifice firul povestirii şi să interpreteze corect textul.

Iată subiectul de examen:Şi textul original:

- Rezultatul concursului! strigă solemn prezidentul comisiei. S-au prezintat doi concurenţi: dd. Niţă Ghiţescu şi Ghiţă Niţescu. A reuşit domnul?
- Domnul?? întrebară într-un glas cei doi concurenţi.
- Domnul Niţă Ghiţescu! (în subiect Ghiţă Niţescu)
- Daţi-mi voie, domnule director, zise Niţă atins, pe când Ghiţă nu ştia ce să crează; trebuie să fie o greşală! poate că n-aţi văzut bine probele!
- Cum! întrebă aspru directorul, prezidentul comisiei.
- Slava domnului! adăogă Niţă? ne cunoaştem ce putem? Trebuie să fie, nu Niţă Ghiţescu, ci Ghiţă Niţescu.
- Domnule! nu-ţi permit să fii rău crescut!? mă-nţelegi? Am zis bine: a reuşit d. Niţă Ghiţescu!
Dar d. Niţă Ghiţescu (în subiect Ghiţă Niţescu) nu s-a lăsat biruit de asprimea d-lui prezident al comisiei; foarte obraznic, a strigat şi mai tare:
- Nu se poate, domnule director! v-aţi înşelat! uitaţi-vă la probe!
Tonul cu care a zis ?uitaţi-vă la probe!? a făcut un efect straniu asupra superiorului: i-a impus, parcă; acest domn a răspuns:
- În fine, errare humanum est? să vedem?
Şi zicând acestea, a scos din buzunar un plic, pe care camaradul lui Niţă-l cunoştea bine, şi din plic a tras o scrisorică; s-a uitat pe ea cu băgare de seamă şi, cu tonul mult mai blând, zâmbind:
- Ştii că ai dreptate dumneata?? Aşa e!? Vezi?? confundasem. În adevăr, a reuşit d. Ghiţă Niţescu.
- Aşa da! a răspuns plin de satisfacţie d. Niţă Ghiţescu.
Şi d. director, grav, se retrase-nchizând uşa.

Antena3.ro

x close