Antena 3 CNN Actualitate Noi detalii din scandalul Gurului din Apuseni | Cercetările au fost extinse

Noi detalii din scandalul Gurului din Apuseni | Cercetările au fost extinse

Ies la iveală noi informaţii revoltătoare în scandalul Gurului din Apuseni. Se pare că de ani de zile autorităţile au ignorat infracțiunile comise de acesta, printre care şi viol. Procurorii au extins cercetările. Ce s-a dispus în acest caz.

Noi detalii din scandalul Gurului din Apuseni | Cercetările au fost extinse
de Claudia Popovici    |    31 Mai 2022   •   17:10

Al doilea cel mai cunoscut Guru din România a ajuns pe mâinile poliţiştilor. După Bivolaru, Ardelean Fărcaş, sau "Adi de la Brad", e acuzat că a înşelat mii de oameni.

Fostul miner, fără acreditări în yoga sau tehnica meditației, a format în Munții Apuseni o comunitate prin care au trecut chiar şi străini sau vedete. Există însă mărturii că, şi-a exploatat, abuzat, hărțuit şi chiar violat membrii. Gurul "Adi de la Brad" este acum arestat preventiv.

Se pare că de ani de zile autorităţile au ignorat infracțiunile comise de acesta, printre care şi viol.

Mai exact, procurorii de pe lângă judecătoria Brad au extins cercetările în acest dosar în ceea ce privește 21 de persoane. Practic, vorbim de părinţii copiilor care locuiau în centrul "Copiii Soarelui". 

Astfel, autorităţile au dispus efectuarea unei expertize medico legale pentru a se stabili dacă şi cum a fost afectată dezvoltarea fizică şi psihică a copiilor abuzați de Ardelean Fărcaş, sau "Adi de la Brad". Până acum au fost depuse 5 plângeri penale pe numele Gurului de la Brad.

Pe de cealaltă parte Direcția pentru Protecția Copilului a precizat că va face tot ce îi stă în putință pentru ca minorii să fie consiliați, însă rămâne de văzut dacă părinţii vor fi de acord.

De asemenea, autorităţile județene s-au implicat în acest caz. În cursul zilei de astăzi la primăria comunei Ribiţa au ajuns şi inspectorii județene de plăţi şi indemnizații care vor verifica toate documentele legate de minori dar si de părinţii copiilor care aveau domiciliul în comuna Dumbrava de Sus.

Joi se va judeca menţinerea măsurii de arestare preventivă în cazul lui Adi de la Brad.

Victimă: "A distrus familii. Trebuie oprit şi trebuie să plătească"

Am intrat în tabăra spirituală "Copiii Soarelui". După trei zile de anchete şi percheziții, reporterii News Hour with CNN au urcat muntele, până la centrul de meditații creat de gurul Adi de la Brad. Iată ce au găsit.

În lipsa liderului, acum în arest, ne-au primit aici puținii oameni rămași în urmă. Ne-au povestit pe ce se bazează modul lor de viaţă, ne-au arătat casele lor, şi, tot aici, am aflat şi informaţii exclusive despre legăturile fostului miner, devenit guru, cu autorităţile locale.

În centrul Copiii Soarelui s-a lăsat liniștea, după zile întregi de percheziții şi anchete. Din 60 de membri, doar şase mai rămăseseră astăzi în tabăra spirituală. 3 femei şi tot atâția bărbaţi. Ne-au invitat în sala de mese.

Aici, am vorbit cu Mihai Ionaşcu, un tânăr care a ales să se mute în munți la 18 ani, la scurt timp după ce a terminat liceul.

Ajuns în comunitatea ''Copiilor Soarelui'' a vrut să îşi întemeieze o familie şi a cunoscut-o pe Cristina Schumacher, una dintre victimele din dosar, cu care a făcut un copil. Însă, cel mic a fost trecut pe numele lui Farcaş.

Tatălui biologic nu i-a căzut bine, însă după o discuție cu Adi, acesta i-a spus că dacă va accepta copilul va trai în comunitate cu ceilalți ca şi frații, şi ca va moșteni terenurile după moartea lui Adi de la Brad. Partenera lui preda meditații, nu a vrut să pornească o ceartă cu ea pentru a nu o afecta.

"Înainte de a merge la spital pentru a naște, partenera i-a mi-a spus ferm: Mișu trecem copilul pe numele lui Adi. Nu mi-a convent, dar nu am avut ce să fac. (...) Nu a fost șantaj. A fost o propunere cu care mama copilului a fost de acord", spune acesta. 

Tot el spune ca toate cele 7 mame ale copiilor biologici ai lui Adi locuiau in comunitate.

"Toate se înțelegeau foarte bine. Adi le iubea, ele îl iubeau pe el. Soția legitima a lui Adi știa de celelalte femei, dar a acceptat si ea tot din iubire pentru că a văzut că în comunitatea lor e multă iubire fără gram de gelozie sau invidie", mai spune acesta. 

În camera de meditații am întâlnit-o si pe Rotaru Ecaterina. Este în centru de 18 ani. Este medic neurolog care a cedat în faţa sistemului de sănătate public. S-a retras in munte după ce nu a mai suportat regulile din societate. Ea se ocupa de sănătatea copiilor din centru şi nu numai.

"Politicul a intrat foarte serios în viețile noastre şi nu am mai crezut în sistemul sanitar. M-am dedicat acestei comunități în care cred 100%", spune Rotaru Ecaterina

Galan Eliza e aici de câțiva ani. A fost cadru didactic la școala din Brad. A ajuns aici pentru că era de părere ca şcoală românească îi îndoapă cu informaţii pe copiii.

Au acoperire legală cu o scoală din America, cea care are aceleași Concepții şi teorii de viata ca ale lor. Anual primesc Adeverințe ca minorii erau înscriși la şcoala lor. Copiii învățau acasă alături de părinți. Nu învățau online cu cadre didactice din America. Acum cele câteva zeci de case sunt goale.

Părinții cu copiii au fugit cu tot cu cei mici de frica autorităților sa nu le ia copiii. Doar 6 persoane mai trăiesc acum aici.

În spatele camerelor ne-au spus ca membrii ai comunității au participat şi încasat bani de la Primarul din Ribița la procesele electorale. Unii dintre ei participau activ la supravegherea votului, la tot ce era nevoie in procesul de votate.

Primarul şi-a petrecut zilele de naştere sus în centru. Pe filmare îl lauda pe Adi de la Brad pentru ceea ce a reuşit să pună pe picioare în acel loc.

Ce avere ar avea Adi de la Brad?

Vorbim în primul rând de peste 50 de hectare de teren situat în proximitatea centrului. Terenul este compus din suprafețe agricole, fâneţe şi păşuni.

De asemenea,  Ardelean Fărcaş are în proprietate mai multe imobile, case care aparțin acum centrului Copiii soarelui, proprietăți pe care le-a cumpărat de-a lungul timpului, zona depopulându-se.

Asta i-a oferit omului şi posibilitatea de a se izola complet de exterior. Mai mult, şeful centrului de meditație ar deţine şi sume importante de bani, mare parte dintre ele adunate din donațiile celor care au trecut pe acolo dar şi din vânzarea produselor agricole.

Mai multe mărturii ale celor care au stat ani de zile în centru scot la iveală că Adi de la Brad avea interesul să-i ţină cât mai mult pe cei care-i băteau la poartă în căutarea fericirii pentru a-i exploata la muncile agricole, în mod gratuit. Asta, de fapt, ar fi fost o etapă a cursului de regăsire de sine.

×
Subiecte în articol: Guru de Hunedoara Adi de la Brad
Parteneri
Marius Nistor, despre greva profesorilor: "Guvernul evită să-și asume răspunderea. Marţi va fi grevă!"
x close