Antena 3 CNN Actualitate Noi dezvăluiri la ”Sinteza Zilei”. Sebastian Ghiță: Trebuie să ne uităm la acest DNA ca la o instituție deasupra Constituției

Noi dezvăluiri la ”Sinteza Zilei”. Sebastian Ghiță: Trebuie să ne uităm la acest DNA ca la o instituție deasupra Constituției

Noi dezvăluiri la ”Sinteza Zilei”. Sebastian Ghiță: Trebuie să ne uităm la acest DNA ca la o instituție deasupra Constituției
19 Mar 2018   •   21:05

Dezvăluirile grele continuă la Antena 3.

Mihai Gâdea a prezentat a treia parte a interviului cu Sebastian Ghiță, realizat de jurnalistul Ion Cristoiu.

Urmărește LIVE Antena 3

Iată principalele declarații ale lui Sebastian Ghiță

Sebastian Ghiță: Îl chema pe Cosma și îi zicea: ori îl denunți pe Dragnea, ori îți fac un dosar ție. Trebuie să ne uităm la acest DNA ca la o instituție deasupra Constituției. Și-a format o listă de ”cetățeni indignați”. Cetățeanul care nu există, Serghei Petruș. Sunt cei pe care i-au agățat în diverse dosare. Devin un fel de acoperiți. Am înțeles că SRI, SIE, fac ofițeri acoperiți, dar DNA astăzi este noua Securitate. Are acești acoperiți, are înregistrări, tehnică, fără niciun fel de control parlamentar. Noi am stat atât de mult cu gura pe SRI, încât nu ne-am uitat că DNA are și informații și ofițeri și acoperiți și ascultări. Am lăsat această instituție a ambasadelor să fie noua Securitate. Sunt lucruri pe care le-am mai zis și în presă, le-am zis și în Parlament. 

Vă dau un exemplu. Au falsificat o probă în dosarul meu cu Ponta-Blair. L-au chemat pe Cosma, denunțătorul e pus să scrie sub amenințare că în calitate de deputat am fost la sediul din I.C. Brătianu, deși sediul e pe Ion Ionescu de la Brad, ar trebui să citească și Portocală cu cine are legătură Brătianu. Și l-au ales pe Cosma pentru că putea ajunge la o discuție între Ghiță și Ponta la sediul PSD. Fac niște eforturi ca proba falsă să fie credibilă.

Mi-au făcut dosare ca să ajungă cât mai aproape de Ponta.

Într-un dosar de-al meu am descoperit că l-au obligat pe Vlad Cosma să facă denunțuri sub trei identități acoperite. Are trei nume diferite, știe trei lucruri diferite, e prezent peste tot. Îl pun și să dea ca cetățean normal o declarație în acel dosar. Părerea mea e că ăștia nu sunt întregi la minte.

DNA nu doar șantajează, ca la Vlad Cosma, și mituiește. Nu poți să îl chemi pe cetățean să spui că dacă îl torni pe Andronic, îți dăm jumătate de pedeapsă. Practic asta a ajuns un sport. Hai să facem un 19. E un articol de lege, un fel de insignă. Are treabă, n-are treabă, toarnă vecina, ia un soi de șpagă de la procuror. 

Într-o zi, cred că pe Mircea Badea l-am auzit, într-un weekend dacă mă plictisesc mă duc la închisoare, ca să am niște zile făcute. Cam așa ajungi cu denunțurile astea.

Legea spune că o declarație din asta sub acoperire nu este validă decât dacă este înregistrată audio-video. Dar, în mod pervers, mulți procurori spun că nu au tehnică de înregistrare. Unii judecători, fără să își dea seama că un procuror își permite să mintă, am văzut asta la ÎCCJ. Am văzut înregistrarea doamnei Pătru, o să merg la judecător și o să-i arăt că ăștia au mințit. Uite că aveau mijloace tehnice. Când aranjau declarații, nu mai filmau.

Pe Vlad Cosma îl putem considera un mic erou. Răbdarea acestui om este de admirat. În 2013 se pregăteau deja să-l șurubărească pe Ponta. Dacă ieșea președinte, îi făceau dosar. 

Au fost multe diferențe de viziune, teoria cu baronii PSD făcută la o băută cu Coldea, Ponta și Maior este falsă. Coldea nu făcea nicio listă. Când Ponta a început să spună că nu e în regulă, în multe momente a început să devină mai rebel și a sfârșit printr-un conflict. În 2014 relațiile dintre Ponta și Coldea erau reci. Ponta i-a zis de mai multe ori, mai în glumă, mai în serios, că îl dă afară. Coldea nu a gustat gluma.

Apare un concubinaj între acoperiții de la DNA și procurori. Pe ei îi interesează să apară la TV cu deputați, președinți de CJ, nu de corupție. Dacă îi interesa corupția, rezolvau cu Microsoft.

Hai să separăm perioadele. Deja din 2012 puteam merge fără probleme la sediile SRI. Nu mă considerați pe mine inițiatorul sau beneficiarul întâlnirilor. În general, Florian Coldea se întâlnea cu Codruța Kovesi și mulți dintre noi eram prezenți și noi pe acolo. Parchetul General, pe când îl conducea Kovesi, era implicat în multe chestiuni, care s-au mutat odată cu ea la DNA.

SRI a ajutat toate parchetele și pe toți procurorii. E adevărat că pe Codruța mai mult ca pe alții. Erau și prieteni, cred că o ajuta și personal și intituțional. Era meritul ei că stătea atât de aproape de Coldea. După ce el a plecat de la Serviciu, am văzut cine era mintea care controla lucrurile. S-a prăbușit șandramaua.

Despre legături cu CIA

Să nu fim naivi. S-au întâmplat multe în România. Un serviciu străin nu funcționează fără contacte cu Procurorul General și serviciile din acea țară.

 

×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close