Antena 3 CNN Actualitate Nou caz de gripă porcină confirmat în Capitală. Tânărul de la Cluj nu este infectat cu virusul A H1N1

Nou caz de gripă porcină confirmat în Capitală. Tânărul de la Cluj nu este infectat cu virusul A H1N1

Nou caz de gripă porcină confirmat în Capitală. Tânărul de la Cluj nu este infectat cu virusul A H1N1
Sursa foto: Gripa
03 Iun 2009   •   11:19

Încă un caz de gripă porcină a fost confirmat în Capitală. Este vorba de un prieten al femeii de 28 de ani care s-a întors săptămâna trecută de la New York.

Pacientul s-a prezentat marţi seară la spitalul de boli infecţioase cu febră mare şi rinoree. Medicii i-au recoltat probe de sânge şi miercuri au primit confirmarea că bărbatul este infectat cu virusul A H1N1. El este internat la Institutul Matei Balş şi primeşte tratament cu antivirale.

În acelaşi timp, rezultatele analizelor au confirmat faptul că tânărul de 19 ani din Cluj nu este bolnav de gripa A H1N1. Potrivit medicilor, când s-a prezentat la spital, tânărul acuza doar rinoree şi nu avea toate simptomele gripei porcine.

În prezent, tânărul este internat la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj, dar va fi externat în cursul zilei de miercuri.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că lumea se apropie de nivelul şase de alertă pandemică în privinţa gripei porcine. Specialiştii spun că deja au apărut semnele extinderii rapide a virusului dincolo de graniţele continentului american.

La sfârşitul lunii aprilie, OMS a trecut la faza 5 a alertei privind pandemia de gripă porcină. Nivelul 5 din 6 posibile înseamnă că epidemia la nivel mondial este iminentă şi inevitabilă, declarau atunci oficialii OMS.

Reprezentanţii Organizaţiei spun că alerta vizează în primul rând autorităţile, pentru a intensifica eforturile de combatere a producerii unei eventuale pandemii.

Află cum te poţi apăra de gripa porcină

Între timp, la noi în ţară pasagerii aeronavelor care vin din Statele Unite sunt atent verificaţi în urma depistării cazurilor de gripă porcină.

Acum, specialiştii investighează o pasageră care a venit din SUA cu simpome de viroză în urmă o săptămână.

Specialiştii din Ministerul Sănătăţii au anuţat, marţi, că prietenul tinerei venite de la New York şi contaminată cu virusul AH1N1 nu are gripă porcină. Bărbatul a fost externat din Institutul "Matei Balş" din Capitală.

Astfel, în România există, în prezent, cinci cazuri de gripă porcină, confirmate de testele de laborator.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: gripa porcina pandemie OMS
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close