Antena 3 CNN Actualitate Nou REGULAMENT pentru excursiile şi taberele şcolare: Profesorii însoţitori vor semna o declaraţie că răspund de copii

Nou REGULAMENT pentru excursiile şi taberele şcolare: Profesorii însoţitori vor semna o declaraţie că răspund de copii

Nou REGULAMENT pentru excursiile şi taberele şcolare: Profesorii însoţitori vor semna o declaraţie că răspund de copii
Sursa foto: Foto: Mediafax
de S.T.    |    25 Oct 2012   •   17:12

Profesorii care însoţesc elevii în excursii sau tabere vor da o declaraţie pe proprie răspundere prin care se angajează să asigure siguranţa copiilor şi să respecte traseul şi durata stabilite, iar părinţii implicaţi în aceste activităţi nu pot fi responsabilizaţi decât pentru propriul copil.

Prevederile sunt cuprinse în noul regulament privind organizarea şi desfăşurarea taberelor, excursiilor, expediţiilor şi drumeţiilor şcolare realizat de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, scrie Mediafax.

Acest nou regulament urmăreşte creşterea responsabilităţii cadrelor didactice a şi a directorilor de şcoli în organizarea excursiilor şi taberelor, stabilind cu exactitate numărul de cadre didactice care trebuie să însoţească grupurile de elevi, dar şi faptul că părinţii nu pot fi responsabilizaţi pe durata deplasării decât pentru propriul copil, a declarat, purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu, citat de Mediafax.

De asemenea, noul regulament prevede obligativitatea completării de către cadrele didactice a unei declaraţii pe proprie răspundere prin care acestea se angajează să asigure securitatea şi siguranţa elevilor pe toată durata deplasării.

În declaraţia pe propria răspundere, profesorul sau învăţătorul însoţitor îşi asumă "responsabilitatea pentru siguranţa şi securitatea elevilor/copiilor pe toată perioada deplasării şi desfăşurării taberei/excursiei/expediţiei/drumeţiei", efectuată cu grupul de elevi şi să respecte "traseul/itinerarul, perioada/durata taberei/excursiei/expediţiei/drumeţiei, cu menţiunea numărului de zile în care are loc.


Documentul stabileşte modul în care se organizează, se aprobă şi se desfăşoară taberele, excursiile şi drumeţiile de către unităţile de învăţământ din Capială, dar şi cadrul legal al deplasărilor care au loc în afara localităţii cu elevi şi preşcolari, însoţiţi de cadre didactice.

Potrivit noului regulament, directorii şcolilor şi profesorii însoţitori poartă întreaga răspundere pentru elevii cu care pleacă în excursii, tabere sau drumeţii.

În perioada anului şcolar, în timpul orelor de curs se poate organiza pe semestru doar o singură excursie tematică de o zi pentru elevii din învăţământul primar. Elevii vor participa la aceste excursii începând cu ora la care începe orarul şcolar din acea zi.

Părinţii îşi pot asuma răspunderea numai pentru însoţirea copilului propriu, iar participarea acestora la acţiuni care presupun deplasări în afara localităţilor "nu exonerează de răspundere cadrele didactice însoţitoare şi persoanele care aprobă şi avizează aceste activităţi".

Excursiile vor fi asigurate de un număr de cadre didactice în funcţie de numărul elevilor. Astfel, la fiecare 10-15 elevi trebuie să fie câte un învăţător sau profesor, un cadru didactic fiind numit coordonator, în cazul deplasărilor în străinătate respectându-se legislaţia în vigoare. La 100-200 de elevi trebuie să fie şi un cadru sanitar mediu.

În cazul expediţiei sau drumeţiei trebuie să fie un cadru didactic la un grup de minimum zece elevi. Drumeţiile se organizează de regulă pe grupe de preşcolari sau clase de elevi şi sunt conduse de educatoarea sau învăţătorul ori profesorul care lucrează cu grupa respectivă, la care se poate adăuga un animator, salvamar sau salvamont, se arată în noul regulament privind organizarea şi desfăşurarea taberelor, excursiilor, expediţiilor şi drumeţiilor şcolare.

Potrivit documentului, nu se solicită avizarea de către Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a taberelor şcolare, excursiilor, expediţiilor şi drumeţiilor..

Procedura privind organizarea şi desfăşurarea taberelor, excursiilor, expediţiilor şi drumeţiilor şcolare a fost trimisă de ISMB către toate inspectoratele şcolare teritoriale ale sectoarelor Capitalei.

Conducerile unităţilor de învăţământ vor informa cadrele didactice şi vor lua măsurile transmise de către ISMB, noua procedură fiind elaborată pentru o mai bună securitate a elevilor şi responsabilitate a cadrelor didactice însoţitoare.

Noul regulament a fost elaborat după ce o elevă de la Şcoala nr. 75 din Capitală a căzut din tren la întoarcerea dintr-o excursie organizată de şcoală. Copiii au fost însoţiţi în această excursie de un profesor şi de doi părinţi.

×
Subiecte în articol: regulament cadre didactice
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close