Antena 3 CNN Actualitate Nouă ne spun că bunurile materiale nu contează, dar ei au o avere de 3 MILIARDE de EURO. Ce au făcut reprezentanţii BOR cu banii pentru săraci

Nouă ne spun că bunurile materiale nu contează, dar ei au o avere de 3 MILIARDE de EURO. Ce au făcut reprezentanţii BOR cu banii pentru săraci

Nouă ne spun că bunurile materiale nu contează, dar ei au o avere de 3 MILIARDE de EURO. Ce au făcut reprezentanţii BOR cu banii pentru săraci
Sursa foto: Foto: www.catedralaneamului.ro
01 Feb 2013   •   08:17

Până la Dumnezeu, te mănâncă sfinţii. 8 milioane de euro au intrat anul trecut în vistieria bisericii. Banii au fost daţi de Guvernul Boc in 2011, din fondul de rezervă al statului. Banii n-au ajuns la săraci sau la suferinzi, ci au fost înghiţiţi rapid de şantierul unde se va construi catedrala Mântuirii Neamului. Raportul curţii de conturi a scos la iveală milostenia Guvernului.

Catedrala Mântuirii Neamului e un proiect gigant, pentru care sunt necesare 120 de milioane de euro. Numai pentru construcţia la roşu. În fiecare an, Biserica Ortodoxă cere autorităţilor locale şi Guvernului finanţare, pe baza a două legi. În 2011, arată Curtea de Conturi, după ce Biserica a cerut finanţare, Guvernul a dat din fondul de rezervă al statului 8 milioane de euro.

Reprezentanţii Patriarhiei, contactaţi telefonic, spun că legea Catedralei şi cea a Cultelor le dă dreptul la finanţare şi că nu au de unde să ştie de unde anume ia Guvernul banii.



Şi enoriaşii, dar şi administraţiile locale au contribuit cu bani. Valoarea exactă a sumei strânse din donaţii nu e cunoscută, Patriarhia va face un calcul la sfârşitul lunii viitoare. Totuşi, pe site-ul Catedralei Mântuirii Neamului, Biserica spune că s-a strâns 15 la sută din suma necesară construirii lăcaşului de cult.

O parte din cele 8 milioane de euro date de Guvern din fondul de rezervă în 2011 a ajuns, spune Curtea de Conturi, şi la aşezământul românesc din Ierihon. Un hotel în toată regula care a stârnit un imens scandal la Ierusalim chiar în 2011. Patriarhia Ierusalimului a întrerupt comuniunea cu şefii Bisericii Ortodoxe de la Bucureşti pentru că aşezământul a fost ridicat fără aprobare. Aşezământul a fost catalogat drept o afacere a Bisericii Ortodoxe Române. N-ar fi de mirare, în condiţiile în care reporterii Observator au descoperit mai multe clădiri ale Bisericii, care ar fi trebui să fie centre sociale, însă sunt hoteluri şi localuri pentru nunţi.

Potrivit unor estimări, averea Bisericii Ortodoxe Romane se ridică la 3 miliarde de euro. BOR gestionează peste 35.000 de hectare de pădure şi tot atâtea hectare de teren arabil, zeci de hoteluri, restaurante, ferme agricole şi viticole.




×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close