Antena 3 CNN Actualitate Noua strategie militară a României, discutată miercuri de Guvern. Infrastructura rutieră și feroviară, printre ”vulnerabilități”

Noua strategie militară a României, discutată miercuri de Guvern. Infrastructura rutieră și feroviară, printre ”vulnerabilități”

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Strategiei militare a României va fi discutat miercuri în ședința de Guvern.

Noua strategie militară a României, discutată miercuri de Guvern. Infrastructura rutieră și feroviară, printre ”vulnerabilități”
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    10 Aug 2021   •   20:02

Proiectul strategiei militare numite ”Capacitate defensivă credibilă, pentru o Românie sigură, într-o lume marcată de noi provocări” a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Apărării în luna mai 2021.

Strategia cuprinde ca principale direcții de acțiune ”creșterea nivelului de reacție al forțelor; consolidarea rolului luptătorului echipat, antrenat și motivat ca element de bază al sistemului de apărare; digitalizarea proceselor și a sistemului C4ISTAR”.

Documentul menționează și principalele riscuri și amenințări militare:

”Principalele riscuri și amenințări de natură militară la adresa securității naționale sunt determinate de continuarea consolidării potențialului militar în vecinătatea României (militarizarea Crimeii și a bazinului Mării Negre de către Federația Rusă), desfășurarea exercițiilor militare (în special a celor cu termen scurt de notificare) și dezvoltarea capabiltăților ofensive și defensive pe flancul estic al NATO.”

La capitolul ”vulnerabilități”, strategia include și infrastructura rutieră și feroviară: 

” - persistența unor lacune legislative în domeniul securității naționale sau în ceea ce privește contracararea agresiunilor informaționale
- întârzierile în dezvoltarea infrastructurii, mai ales a celei rutiere și feroviare, cu un impact negativ major asupra mobilității militare
- neconcordanțe între nivelul capacității industriei naționale de apărare de a produce sisteme de armament tehnic de luptă, echipamente și materiale, pe de o parte, și necesarul Armatei României, de cealaltă parte
- temporizarea proceselor de adaptare a Alianței la amenințările din vecinătatea estică și sudică”

Documentele integrale ale noii Strategii militare a României pot fi consultate aici.
 

×
Subiecte în articol: strategie militară guvern
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close