Antena 3 CNN Actualitate Noul preşedinte CSM: Procurorii trebuie să iasă de sub autoritatea Ministerului Justiţiei

Noul preşedinte CSM: Procurorii trebuie să iasă de sub autoritatea Ministerului Justiţiei

Noul preşedinte CSM: Procurorii trebuie să iasă de sub autoritatea Ministerului Justiţiei
09 Ian 2009   •   18:23

Noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Virgil Andreieş, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că procurorii vor trebui să iasă de sub autoritatea Ministerului Justiţiei, dacă vrem să fie independenţi.
?Cred că nu este oportun în momentul de faţă să schimbăm procedura de numire a procurorilor la Parchetul General, DNA şi DIICOT. În principiu, însă, sunt de părere că procurorul trebuie să se bucure de aceleaşi garanţii de independenţă şi imparţialitate ca judecătorul?, a spus preşedintele CSM.
Virgil Andreieş a explicat că ?asta înseamnă, la momentul potrivit, ca el să iasă de sub autoritatea ministrului Justiţiei, iar în ceea ce priveşte conducerile parchetelor de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DNA şi DIICOT să existe aceeaşi procedură care există la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie?.
?Sunt două instituţii situate pe acelaşi plan, iar, dacă ne dorim statut egal între procurori şi judecători, trebuie să avem şi procedură de numire similară. Adică, propunere CSM şi numire preşedintele republicii. Dar, repet, acest lucru nu este oportun să se facă acum?, a subliniat preşedintele CSM, care a adăugat că în momentul de faţă sunt alte priorităţi.
?Avem nişte condiţionalităţi în mecanism şi ele trebuie respectate aşa cum sunt trecute acolo. Obiectivul numărul unu în momentul de faţă este ridicarea monitorizării. După aceea ne aşezăm şi discutăm principii?, a mai spus Virgil Andreieş.
Agerpres

×
Subiecte în articol: Consiliul Superior al Magistraturii
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close