Antena 3 CNN Actualitate "Nu îi vom da lui Putin nicio șansă!" Petro Poroșenko, fost președinte al Ucrainei, interviu în exclusivitate la Antena 3 CNN

"Nu îi vom da lui Putin nicio șansă!" Petro Poroșenko, fost președinte al Ucrainei, interviu în exclusivitate la Antena 3 CNN

Petro Poroșenko, fost președinte al Ucrainei, a vorbit într-un interviu în exclusivitate la Antena 3 CNN despre felul în care se pregătesc ucrainenii să facă față unei ierni dure, fără electricitate și utilități, după bombardamentele ruse asupra infrastructurii energetice a țării.

"Nu îi vom da lui Putin nicio șansă!" Petro Poroșenko, fost președinte al Ucrainei, interviu în exclusivitate la Antena 3 CNN
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Ana-Maria Roman    |    10 Noi 2022   •   21:45

Fostul lider de la Kiev susține că cetățenii Ucrainei vor alege independența în fața șantajului și agresiunii Moscovei.

"Nu vom accepta să fim sclavii lui Putin. Nu-i vom lăsa lui Putin nicio șansă", susține el.

Interviul, în continuare.

Petro Poroșenko: "Noi avem acest război din 2014, de 8 ani şi jumătate. Pe lângă Herson, rușii au capturat Donețk şi Lugansk. Dar din data de 24 februarie, de când a început operațiunea la scară largă (...) a fost luat (orașul Herson, n.r.) încă din primele zile ale războiului. Și au spus că este un gest de bunăvoință. Așa cum tot un gest de bunăvoință a fost şi Insula Șerpilor, care nu e foarte departe de România. Dar forțele speciale ucrainene şi artileria noastră au atacat trupele rusești și acestea au părăsit Insula Șerpilor. La fel s-a întâmplat și în regiunea Kievului, când au încercat să o încercuiască, cu acele crime care sunt cunoscute acum în întreaga lume - la Bucea, Irpin, Gostomel, Vorzel, unde mii de oameni au fost uciși de barbarii ruși. Și atunci au zis că e bunăvoință și au lăsat zona Kievului, Cernigăului, Sumî, Harkov.

Iar acum avem un mare succes în Herson. Dar nu e doar Herson, e vorba de un număr semnificativ de localități şi sate eliberate de forțele ucrainene. Este o nouă dovadă că soldații ucraineni sunt unii din cei mai buni din lume şi au o motivație puternică să arunce Rusia de pe teritoriul nostru. Şi o semnificație importantă în acest scop este sprijinul NATO, al SUA, sprijinul multor țări, inclusiv România. Mulțumesc frumos poporului român pentru sprijinul acesta important. Mulțumesc!"

Ana-Maria Roman: "Cum se pregătește Ucraina pentru iarnă, acum că Rusia continuă să distrugă infrastructura energetică a țării? Câți cetățeni ucraineni suferă acum fără electricitate sau căldură?"

Petro Poroșenko: "Această iarnă este despre independența Ucrainei"

Petro Poroșenko: "În ultimele 24 de ore am fost lipsiți de electricitate timp de 11 ore. Dar iarna aceasta nu este vorba despre temperaturile scăzute. Această iarnă este despre independența Ucrainei. Această iarnă este despre reziliența noastră și vom face tot ce ne stă în putință. Pentru că dacă trebuie să alegem între a suporta frig, lipsa apei, lipsa electricității sau a fi sclavii Rusiei, a fi sclavii lui Putin, nu are nimeni niciun dubiu că vom alege independența noastră și reziliența noastră. Nu îi vom da lui Putin nicio șansă.

În același timp, eu ma aflu într-un hub umanitar și livrăm ucrainenilor sute de generatoare electrice, în spitale, suntem o organizație nonguvernamentală, livrăm generatoare școlilor, grădinițelor și unităților militare ucrainene pentru a ajuta Ucraina să treacă și peste acest test. Autoritățile ucrainene vorbesc despre faptul că 4,5 milioane de cetățeni sunt acum total fără electricitate. Înțelegeți cât de mare este numărul? Cât de mare e crima militară a lui Putin, care luptă împotriva civililor în Ucraina? Într-un final, cu siguranță, Putin va ajunge la Haga, Putin va ajunge după gratii și Putin va fi tras la răspundere pentru acest genocid împotriva poporului ucrainean." 

Ana-Maria Roman: "Pentru că ați vorbit despre Puțin, domnule președinte, credeți că acesta ar putea fi înlăturat în următoarele luni? Pentru că lucrurile se complică în Rusia."

Petro Poroșenko: "Cel mai bun diplomat al nostru este armata ucraineană"

Petro Poroșenko: "Pentru mine, singurul lucru important este ca niciun soldat rus să nu rămână pe pământ ucrainean. Inclusiv în Donbas sau Crimeea. Şi avem câteva recomandări în acest scop. Prima condiție: nu aveți încredere în Putin. Nu contează dacă are a doua cea mai mare armată din lume sau dacă șantajează Europa și lumea cu criza energetică, cu amenințarea nucleară, cu amenințarea foametei sau altele. Nu aveți încredere în Puțin. Şi nu vă fie frică de el. Învățați din experiența noastră, cum luptăm împotriva lui și cum oprim armata rusă. Cel mai bun diplomat pentru noi este acum armata ucraineană.

Și dacă întrebați despre negocieri, este foarte greu să oferim negocieri, pentru că rușii, după ce au vorbit despre negociere, au trimis sute de rachete către obiective civile ale Ucrainei. Negocierea e foarte dificilă acum, pentru că e o diferență uriașă între cele două poziționări. Rusia vrea să ne ucidă și noi vrem să trăim. Și în această situație cei mai buni negociatori ai noștri sunt soldații și forțele armate ucrainene, iar cele mai bune instrumente pentru a atinge pacea sunt Himars, NASAMS, alte arme vestice de rază lungă și țintă precisă, inclusiv tehnică anti-aeriană și anti-rachetă. Şi cea mai bună cale pentru pace este de-putinizarea Europei, a lumii şi într-un final, așteptăm reacția poporului rus, adică de-putinizarea Rusiei." 

Ana-Maria Roman: "Un reporter al The Washington Post a scris că Statele Unite au cerut Kievului să deschidă negocierile cu Rusia. Așadar acesta este un NU total, un răspuns negativ al ucrainenilor acum?"

Petro Poroșenko: "Suntem gata să discutăm cu Rusia atunci când tot teritoriul ucrainean va fi eliberat"

Petro Poroșenko: "În primul rând, nu dăm un răspuns negativ. Pentru că nu există altă națiune în lume care să își dorească mai mult pacea. Vreau doar să vă reamintesc că noi plătim cel mai mare preț. Şi anume mii de suflete ale civililor sau militarilor ucraineni, pierdute. Şi cu siguranță ne dorim pacea. Dar calea cea scurtă pentru pace ar fi nu discuțiile de tip 'bla, bla, bla', ci mai multe arme, o armată mai puternică, iar exemplul Herson este dovada că aceasta este singura limbă pe care Putin o înțelege.

Suntem gata să discutăm orice garanție de securitate pentru Rusia când tot pământul ucrainean va fi eliberat. La fel ar fi dacă cineva ar propune să se discute independența României, dacă ar fi să cedeze Transilvania sau Iași sau București. Care ar fi răspunsul românilor? Sunt încrezător că ar fi același ca răspunsul ucrainenilor: Vă rugăm să ieșiți de pe teritoriul nostru!"

Ana-Maria Roman: "E adevărat, domnule președinte! Aș vrea să vă întreb un ultim lucru. Cât de periculos e acum Putin când simte că pierde războiul? Ar putea să folosească în viitor arme nucleare? Există această posibilitate?"

Petro Poroșenko: "Dacă e posibil ca Putin să folosească arma nucleară? Da, este posibil!"

Petro Poroșenko: "Vreau să vă reamintesc care a fost începutul domniei lui Putin. În anii 2000 Putin a atacat civili ruși şi sute de oameni au fost uciși doar pentru scopul politic al lui Putin, care își dorea să își ridice ratingurile. Cu Ucraina poate a făcut cea mai mare greșeală a vieții lui. Și în această situație, dacă eu sunt convins că va încerca să folosească arme tactice nucleare? Este posibil? Da, este posibil. Îl va ajuta însă în scopul lui? Nu.

Care ar fi rezultatul? Rezultatul ar fi catastrofic. Catastrofic pentru Rusia. Şi noi, în Ucraina, nu ne temem rachetele lui sau de șantajul lui, pentru că deja ne-a amenințat cu centrala nucleară din Zaporojie, pe care a atacat-o cu artileria, ne-a șantajat cu contaminarea nucleară şi nu acceptăm șantajul nuclear al lui Puțin acum. Suntem gata să luptăm şi suntem bucuroși că umăr la umăr cu noi sunt aliații noștri din SUA, NATO și România."

×
Subiecte în articol: Petro Porosenko Vladimir Putin
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close