Antena 3 CNN Actualitate Nu încheiați contractul pentru gaze până nu verificați aceste clauze! Pot fi adevărate capcane!

Nu încheiați contractul pentru gaze până nu verificați aceste clauze! Pot fi adevărate capcane!

Contractele de furnizare a gazelor naturale sunt pline de capcane. Este avertismentul asociației Energia Inteligentă care a analizat ofertele dar și condițiile din contractele propuse pentru a fi semnate de către consumatorii casnici începând cu data de 1 iulie 2020.

Nu încheiați contractul pentru gaze până nu verificați aceste clauze! Pot fi adevărate capcane!
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    26 Iun 2020   •   08:50

Asociația a constatat că doar 5 din cei 68 de furnizori care oferă gaze populației au publicat și contractele în baza cărora se va face livrarea gazelor naturale. 

De asemenea, asociația a tras un semnal de alarmă cu privire la clauzele din contracte care se pot transforma, foarte ușor, în adevărate capcane. 

De exemplu, puteți găsi următoarea situație: se stabilește plata unui abonament zilnic. Ce înseamnă, de fapt, acest lucru? Clauza ridică prețul plătit de consumator cu până la 5% peste valoarea prețului prezentat în ofertă. 

Există, de asemenea, furnizori care prezintă un preț fix de furnizare a gazelor naturale doar pentru o perioadă de câteva luni de zile. De precizat este că, de obicei, lunile coincid cu lunile de vară atunci când, știm cu toții, consumul este foarte mic. După această perioadă există un alt preț în contract sau furnizorul poate stabili un alt preț fără a se preciza în baza căror criterii se stabilește acest preț. 

O altă situație pe care o puteți întâlni în contracte este termenul de plată foarte scurt, adică 10-15 zile de la data emiterii facturii coroborat cu penalități ridicate de întârziere. 

Există oferte în care plata se face în avans, adică înaintea lunii de livrare.

Există, de asemenea, contracte în care furnizorul își rezervă dreptul de a schimba prețul contractual în urma modificării costului mediu de achiziție al gazelor naturale. Cu alte cuvinte, oricând și cu oricât se poate modifica prețul gazelor naturale pe parcursul desfășurării contractului de furnizare a gazelor. 

O altă clauză este, în situația încetării contractului, indiferent de motive, clientul va prelua integral prin transfer, în nume propriu, capacitatea de transport rezervată. Contractul nu precizează care este această capacitate, iar furnizorul poate astfel să oblige consumatorul să preia o capacitate mult mai mare, blocând astfel plecarea lui. 

 

×
Subiecte în articol: contract gaze
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close