Antena 3 CNN Actualitate ?Nu moare nimeni dacă întîrziem cu o lună.? Cine va acorda alocaţiile şi subvenţiile de la 1 noiembrie?

?Nu moare nimeni dacă întîrziem cu o lună.? Cine va acorda alocaţiile şi subvenţiile de la 1 noiembrie?

?Nu moare nimeni dacă întîrziem cu o lună.? Cine va acorda alocaţiile şi subvenţiile de la 1 noiembrie?
07 Oct 2008   •   18:59
EXCLUSIV ANTENA3.RO. Bombă cu ceas: aşa ar putea fi caracterizată ultima ordonanţă dată defostul ministru al muncii, Paul Păcuraru. Deşi acesta nu mai este înfuncţie, ultima decizie luată de el riscă să arunce în aer sistemul deacordare a subvenţiilor.
Decizie pe final de mandat
Astfel, în ultimele zile de mandat, Păcuraru adecis ca, de la 1 noiembrie, să funcţioneze o nouă Agenţie în cadrulMinisterului, agenţie care ar trebui să plătească populaţiei 25 de tipuride subvenţii, printre care alocaţiile de stat pentru copii, indemnizaţiapentru căldură şi ajutoarele pentru creşterea copilului. Numai că, deşimai sunt câteva săptămâni până la termenul limită, această Agenţie încă nufuncţionează, având doar un preşedinte şi un sediu.
Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale nu funcţionează
Concret: luna trecută a fost publicată în Monitorul Oficial ordonanţanr.108/2008, unde, la art. IV, se decidea ca de la 1 noiembrie să-şiînceapă activitatea Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale (ANPS).Această agenţie ar urma să acorda alocaţiile şi ajutoarele de stat înlocul Direcţiilor Judeţene de Muncă şi Protecţie Socială. Deşi mai suntpatru săptămâni până când Agenţia întră în pâine, Adrian Toader,preşedintele ANPS, a declarat pentru Antena3.ro că activitatea noiiagenţii nu a început propriu-zis şi că se lucrează încă la angajările depersonal, la statut şi la sedii.
Direcţiile judeţene nu prea ştiu cum stau lucrurile
Contactate de Antena3.ro, Direcţiile judeţene de muncă şi protecţiesocială susţin, în cea mai mare parte, că nu cunosc situaţia noii agenţii,care le va prelua o parte din activităţi.
Astfel, un reprezentant al Direcţiei de Muncă, Solidaritate Socială şiFamilie Iaşi ne-a direcţionat către Agenţia Judeţeană pentru OcupareaForţei de Muncă din Iaşi, explicând că cei de acolo ne pot oferi mai multeinformaţii. Ana Cîmpean, directorul Direcţiei de Muncă şi ProtecţieSocială Cluj, ne-a declarat că ?noi ştim că ANPS va funcţiona de la 1noiembrie, iar mai multe detalii puteţi afla de la Ministerul Muncii (nr.- MMFES)?. Mihaela Murg, purtător de cuvânt la Direcţia de Muncă,Solidaritate Socială şi Familie a judeţului Satu Mare a menţionat pentruAntena3.ro că ?se pare că Agenţia va plăti prestaţiile sociale conformlegii şi că aceastea sigur se vor oferi, ori de către ANPS, ori de cătreDirecţiile Judeţene?.
"Nu moare nimeni dacă întârziem cu o lună"
Interesantă este poziţia preşedintelui Agenţiei nou înfiinţate, AdrianToader. Întrebat de Antena3.ro cum va reuşi să funcţioneze Agenţia de la 1noiembrie, acesta a răspuns sec: ?Încă mai lucrăm la statutul deorganizare şi funcţionare al ANPS, credem că mai durează o săptămână.Sperăm ca activitatea Agenţiei să înceapă pe 1 noiembrie, dar nu moarenimeni dacă avem o întârziere de o lună?.
Se aşteaptă şedinţa de Guvern
Adrian Toader încearcă să se disculpe pentru situaţia creată, susţinândcă, la început, lucrurile se mişcă mai greu: ?Nu e uşor să organizezi unastfel de sistem unic de plată a prestaţiilor sociale, într-un timp atâtde scurt. Momentan nu avem o listă cu posturile pe care le preluăm dinDirecţii în cadrul ANPS, dar vom avea miercuri o şedinţă de Guvern, cândsperăm să se adopte o hotărâre în acest sens?.
Adrian Toader mai motivează întârzierea organizării prin faptul că?Guvernul a avut alte priorităţi?. El a mai spus că, momentan, ANPS are unsediu, pe strada Ion Câmpineanu din centrul Capitalei, dar că mai estenevoie de alte sedii în Bucureşti, pentru ca în total săacopere cele şase sectoare ale Capitalei.
Standardele Uniunii Europene
Cum s-a ajuns în această situaţie? Standardele Uniunii Europenereferitoare la prestaţiile sociale au determinat Guvernului român ca,printr-o ordonanţă de urgenţă din octombrie anul trecut privind sistemulde asistenţă socială, să înfiinţeze un cadru unic, care să se ocupe demodalităţile de finanţare, tipurile de prestaţii sociale şi debeneficiarii acestui sistem.
Aşa a luat naştere, la 1 ianuarie 2008, Agenţia Naţională pentru PrestaţiiSociale (ANPS), care intră în subordinea Ministerului Muncii, Familiei şiEgalităţii de Şanse (MMFES) şi care va îngloba o parte din activitateaDirecţiilor Judeţene de Muncă şi Protecţie Socială. ANPS va trebui săplătească populaţiei 25 de tipuri de subvenţii, printre care alocaţiile destat pentru copii, indemnizaţia pentru căldură, ajutoarele pentrucreşterea copilului.
Persoane detaşate pe hârtie
Agenţia ar fi trebuit să funcţioneze mai de mult, dar din diverse motive, funcţionarea sa a fost amânată până acum.Conform Ordonanţe de Urgenţă din 22 septembrie 2008, ANPS ar trebuisă-şi înceapă activitatea în mai puţin de o lună, la 1 noiembrie, cu 1041de angajaţi de la Direcţiile de Muncă şi cu 400 de angajaţi de la AgenţiaNaţională de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM). Totuşi, nimeni nu astabilit până acum cine vor fi persoanele detaşate din aceste locuri lanoua Agenţie şi mai ales de când. Clarificări în acest sens sunt aşteptatela şedinţa de Guvern de miercuri.

Citiţi Ordonanţa de Urgenţă nr 108 pe 2008 (pdf)
Paula Safta, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ordonanta de Urgenta paula safta
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close