Antena 3 CNN Actualitate Numărul pacienților cu boli cronice care consumă droguri s-a dublat

Numărul pacienților cu boli cronice care consumă droguri s-a dublat

Consumul de droguri amenință viețile bolnavilor de HIV sau Hepatită. Medicii atrag atenția că s-a dublat numărul pacienților cu boli cronice care consumă astfel de substanțe.

Numărul pacienților cu boli cronice care consumă droguri s-a dublat
Sursa foto: Gettyimages | jordanchez
de Ioana Mircea    |    26 Mar 2023   •   14:04

La Institutul "Matei Balş" din Capitală, cei mai mulți pacienți cu HIV sunt consumatori de substanțe interzise. Medicul Gabriel Nistor a explicat care este situația reală din institut.

"În primul rând trebuie menționat că lucrul cu care ne confruntăm adesea la Institutul Matei Balș este legată de această asociere cu virusul HIV și virusul heptatidic C și cu consumul de droguri intravenoase. 

Concret, la Camera de Gardă sau în regimul ambulator se prezintă zeci de astfel de cazuri săptămânal de pacienți cronici cu infecție HIV sau cu infecție cu virus hepatidic B sau C și cu acest aspect de consum de droguri intravenoase.

Citește și: România, țara cu cele mai multe cazuri de tuberculoză din Uniunea Europeană

Mulți dintre aceștia sunt utilizatori cronici de substanțe nocive intravenoase și care se află într-o bază de date de monitorizare și management", a spus acesta.

Totodată medicul subliniază că din ce în ce mai mulți tineri consumă droguri injectabile.

"În ultimii ani s-a observat o creștere a persoanelor tinere care consuma droguri injectabile și care nu de puține ori ajung să devină pacienți în cadrul serviciilor de boli infecțioase cu patologii care se transmit prin acest comportament la risc", a declarat Gabriel Nistor.
 

×
Subiecte în articol: droguri matei balș
Parteneri
Programul Rabla 2024 începe astăzi!
x close