Antena 3 CNN Actualitate Numărul bugetarilor este în scădere. Liber la angajări

Numărul bugetarilor este în scădere. Liber la angajări

Numărul angajaților de la stat a scăzut. O analiză a Ministerului Finanțelor arată că într-un an numărul posturilor ocupate s-a redus simțitor.

Numărul bugetarilor este în scădere. Liber la angajări
Sursa foto: Antena 3
de Gabriel Dano    |    28 Noi 2021   •   10:39

Mai exact, în septembrie erau ocupate cu 20.000 de posturi mai puțin decât în luna februarie. În prezent, la stat sunt 1,23 de milioane de angajați. Scăderea numărului de posturi vine în contextul în care Guvernul Orban a stopat angajările pe durata stării de alertă, măsură continuată și în guvernarea Cîțu.

Pentru a remedia problema, premierul Nicolae Ciucă a dat deja o ordonanță care permite organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor vacante în sectorul public.

Bugetarii, mai bine plătiți cu 2000 de lei, în medie, față de angajații de la privat. Expert în resurse umane: "Politicienii au cumpărat voturile"

Salariul mediu brut al bugetarilor este cu aproximativ 2000 de lei mai mare decât cel al angajaților din mediul pruvat. Această diferență majoră între salarii afectează grav companiile private, care se plâng că nu mai au forță de muncă.

 

Unul din patru angajați care lucrează la stat are un salariu mult mai mare decât la privat.

"Explicația este simplă, este politică. Pentru că politicienii pur și simplu au cumpărat voturile celor de la stat.", este de părere expertul în resurse umane, George Butunoiu.

Astfel, românii sunt din ce în ce mai interesați să lucreze în instituții sau companii de stat. În comparație cu sectorul privat, se câștigă mult mai bine și munca este, de multe ori, mai puțină.

Cei care sunt bugetari și conduc un departament câștigă chiar și 4000 de euro, de două ori mai mult decât cel mai bine plătit angajat la privat, pe un post similar. În plus, un bugetar nu poate fi dat afară la fel de ușor ca la privat, dacă nu este performant în ceea ce face.

×
Subiecte în articol: bugetari angajari
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close