Antena 3 CNN Actualitate Numele Ceauşescu, înregistrat la OSIM de fiul dictatorului care cere interzicerea folosirii lui

Numele Ceauşescu, înregistrat la OSIM de fiul dictatorului care cere interzicerea folosirii lui

Numele Ceauşescu, înregistrat la OSIM de fiul dictatorului care cere interzicerea folosirii lui
Sursa foto: ceausescu
02 Feb 2010   •   22:18

Valentin Ceauşescu apără numele părinţilor şi dă în judecată Teatrul Odeon pentru punerea în scenă a piesei ?Ultimele ore ale lui Ceauşescu?. Acesta a înregistrat numele familiei la OSIM şi susţine că nimeni nu mai are dreptul să-l folosească fără să îi ceară acordul.

Scandalul a izbucnit în momentul în care Valentin Ceauşescu a aflat că va fi pusă în scenă o piesă de teatru despre ultimele ore de viaţă ale cuplului Ceauşescu. El a trimis o somaţie Teatrului Odeon, prin care solicită ca piesa să nu fie pusă în scenă.

Valentin Ceauşescu şi-a bazat somaţia pe o decizie OSIM care îi permite să decidă cine poate folosi numele Ceauşescu. Dar, la Teatrul Odeon piesa s-a jucat două zile la rând. La eveniment a fost adus şi Victor Athanasie Stănculescu, cel care a povestit în detaliu ultimele ore de comunism.

?Este vorba despre libertatea artistică şi este necesar să vorbim despre istorie. Noi am redat fapte istorice şi ceea ce s-a întâmplat. Nu am inventat nimic. Nu poţi cumpăra drepturile pentru numele lui Hitler sau orice altă personalitate istorică? spune Jens Dietrich, organizatorul spectacolului.

Însă Valentin Ceauşescu cere justiţiei să interzică spectacolul şi vrea daune morale de un leu pentru folosirea numelui părinţilor săi. În aceste condiţii, oricine vrea să folosească numele fostului dictator în alte scopuri decât cele istorice trebuie să ceară acordul familiei.

?Eu cred ca se creeaza o situatie absurda prin care o figura istorica este extrasa din circuitul public intr-un mod in care nu stiu cat este de legal? este de părere Eugen Şerbănescu, preşedintele Centrului Naţional al Cinematografiei.

În România mai sunt 35 de persoane care poartă numele Ceauşescu. Avocatul familiei spune, însă, că ele au dreptul să-şi folosească numele în activităţi comerciale atât timp cât nu fac referire la fostul dictator.



Observator

×
Subiecte în articol: Nicolae Ceauşescu osim
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close