Antena 3 CNN Actualitate O aeronavă Tarom îi va aduce joi acasă pe românii blocați în Maroc, anunță premierul Nicolae Ciucă

O aeronavă Tarom îi va aduce joi acasă pe românii blocați în Maroc, anunță premierul Nicolae Ciucă

O aeronavă Tarom va pleca joi în Maroc pentru repatrierea celor 72 de cetățeni români blocați în această țară, după ce autoritățile marocane au decis suspendarea zborurilor comerciale.

O aeronavă Tarom îi va aduce joi acasă pe românii blocați în Maroc, anunță premierul Nicolae Ciucă
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    30 Noi 2021   •   15:42

„Am decis astăzi ca cei 72 de cetățeni români, aceasta este cifra pe care o avem de la MAE, să poată să se pregătească și să fie repatriați cu o aeronavă a companiei Tarom”, a declarat, marți, premierul Nicolae Ciucă, prezent la deschiderea ultimului tronson al autostrăzii Sebeș-Turda.

”Am decis ca să lăsăm astăzi după-amiază și mâine să poată să se îndeplinească toate formalitățile și să vedem dacă sunt și alți români în zonă și poimâine dimineață aeronava să plece în Maroc și să aducem cetățenii români acasă”, a adăugat acesta.

Acesta spune că, prin mecanismul de urgență al UE, România își anunță disponibilitatea de a aduce și alți cetățeni europeni din Maroc la București.
Marocul s-a închis luni noaptea pentru două săptămâni, a anunțat marți Ambasada României din această țară.

Turiștii români aflați acolo au creat un grup pe o rețea de socializare intitulat „Izolați în Maroc” și caută soluții pentru revenirea în România.

Din cauza variantei Omicron, Marocul s-a închis pentru două săptămâni. Românii aflați acolo în vacanță au cerut ajutorul

Din cauza amenințării Omicron, tot mai prezentă, multe țări și-au închis granițele. Este și cazul Marocului, care a anunțat suspendarea pentru două săptămâni a zborurilor comericiale către și dinspre Regatul Maroc. Românii care au rămas blocați acolo se găsesc într-o situație dificilă.

Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a Ambasadei României din Maroc:

”Informăm cetățenii români că autoritățile marocane au decis, începând cu 29 noiembrie a.c., orele 23.59 suspendarea, pe o perioadă de două săptămâni, a zborurilor comerciale directe de pasageri către / dinspre Regatul Maroc.
Pentru a putea părăsi teritoriul marocan în această perioadă, invităm cetățenii români din Maroc, care aveau aranjamente de călătorie deja perfectate, să țina legătura direct cu companiile aeriene respective pentru a obține informații cu privire la zborurile speciale care vor opera pe durata suspendării zborurilor comerciale obișnuite.

Situația epidemiologică va fi periodic evaluată de autoritățile marocane în vederea adoptării, respectiv actualizării măsurilor care se vor impune.”

Între timp, românii care au rămas blocați în Maroc și-au făcut propriul grup de Facebook, ”Izolați în Maroc”, pentru a putea comunica între ei și cu ambasada. În aceeași situație se află și turiști din alte țări, precum Franța sau Marea Britanie.

Printre cei blocati in Maroc sunt şi vloggerii Haihui în Doi, care au povestit şi cum au sunat la ambasada nostră din Maroc şi li s-a răspuns că închiderea graniţelor e fake news. Pentru ca apoi tot ambasada să posteze anunţul că toate zborurile din şi către Maroc au fost anulate din cauză de Omicron.

” Rugăm cetățenii români care se află în Maroc și au dificultăți să revină în țară în perioada imediat următoare să contacteze consulul Ambasadei României la Rabat la nr de telefon 00212664462743 sau e-mail ([email protected]) sau să ne transmită coordonatele (tel, e-mail) la care pot fi contactați”, a anunțat ambasada.

Românii stabiliți în Maroc au întins o mână de ajutor conaționalilor lor aflați în dificultate: ” Buna seara .Noi suntem o familie de romani stabilita in Marrakech de mult timp si daca va putem ajuta cu ceva o facem cu mare placere.”

O evaluare a situației ”va fi întreprinsă cu regularitate pentru a ajusta, dacă este cazul, măsurile necesare”, a adăugat diplomația marocană.

Această măsură drastică a fost luată atunci când Marocul - o țară în care turismul este un sector economic cheie - a interzis deja accesul pe teritoriul său cetățenilor țărilor din Africa de Sud după detectarea variantei Omicron, identificată pentru prima dată în Africa de Sud. 

×
Parteneri
Prognoza meteo 18 martie - 15 aprilie 2024
x close