Antena 3 CNN Actualitate O companie cu zeci de uzine în România, acuzată că a finanțat teroriștii ISIS

O companie cu zeci de uzine în România, acuzată că a finanțat teroriștii ISIS

O companie cu zeci de uzine în România, acuzată că a finanțat teroriștii ISIS
Sursa foto: foto: captura Youtube
15 Noi 2016   •   22:21

Judecatorii parizieni au primit marti o plangere la adresa Lafarge, legata de rolul jucat de compania franceza in Siria, unde a detinut pana in 2014 o fabrica de ciment.  
Compania franceza Lafarge, cel mai mare producator mondial de materiale de constructii, este acuzata in instanta de doua ONG-uri si de mai multi fosti angajati ca a finantat indirect Statul Islamic pentru ca jihadistii sa permita functionarea fabricii sale din Siria, scrie Le Monde, preluat de stirileprotv.ro.

Faptele acuzate ar fi avut loc in 2013-2014, inainte de fuziunea cu Holcim, iar fabrica se afla la Jalabyia, in apropiere de Rakka, capitala Statului Islamic. Uzina a fost cumparata inainte de declansarea razboiului civil, pentru circa 600 de milioane de euro, iar directorii, afirma Le Monde, au incercat sa o faca sa functioneze cu orice pret.

Ziarul francez sustine ca Lafarge ar fi sustinut financiar indirect nu doar ISIS, ci si frontul al-Nusra, aripa siriana a al-Qaida, care cerea o taxa de trecere atat pentru angajatii fabricii cat si pentru clientii care veneau sa se aprovizioneze cu ciment. Pentru a putea continua sa opereze, uzina de ciment a francezilor se aproviziona cu materii prime de la intermediari locali, care cumparau direct de la ISIS.

Plangerea depusa marti in instanta acuza Lafarge de “finantarea terorismului”, “complicitate la crime impotriva umanitatii” si “complicitate la crime de razboi”, dar si de alte fapte conexe.

Atat Lafarge cat si compania elevetiana cu care a fuzionat anul trecut, Holcim, activeaza in tara noastra. Potrivit Agerpres, Holcim detine doua fabrici de ciment in Campulung si Alesd, o statie de macinare la Turda, 19 statii ecologice de betoane, cinci statii de agregate si un terminal de ciment in Bucuresti.

×
Subiecte în articol: ISIS
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close