Antena 3 CNN Actualitate O familie din Tuzla a plătit 10.000 de euro ca să nu mai citească mereu contorul electric

O familie din Tuzla a plătit 10.000 de euro ca să nu mai citească mereu contorul electric

O familei din Tuzla, județul Constanța, a făcut o investiție serioasă pentru a nu mai depinde de nimeni în privința electricității.

O familie din Tuzla a plătit 10.000 de euro ca să nu mai citească mereu contorul electric
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    14 Sep 2022   •   22:02

Mai exact a plătit 10.000 de euro pentru mai multe panouri fotovoltaice.

"24 de panouri. Avem si 24 de baterii. Invertorul care scoate curentul de 5 kw. Din baterii intră în invertor și din invertor intră curent în casă", a explicat capul familiei, pentru Observator.

Întrebat dacă e mai avantajos să folosească aceste tablouri fotovoltaice, acesta a răspuns:

"În ziua de azi, da. Cum prețurile au explodat...Avantajele sunt că nu mai depindem de nimeni"

În 2021, în sistemul național, sistemele fotovoltaice au asigurat mai puțin de 3% din totalul de energie.

Românii vor fi obligați să economisească energie. Virgil Popescu a confirmat

Românii vor fi obligați să reducă consumul la Energie, este anunțul venit de la președintele Comisiei Europene, lucru confirmat și din Guvernul României, de către ministrul Energiei, Virgil Popescu.

”Prețurile au urcat de 10 ori față de nivelul de dinaintea pandemiei. Asigurarea unui trai decent devine o sursă de anxietate pentru milioane de afaceri și gospodării în Uniunea Europeană.  

Reducerea cererii la ore de vârf va face ca stocurile să dureze mai mult și va aduce prețurile în jos. Acesta este motivul pentru care înaintăm măsuri pentru statele membre să își reducă consumul general de electricitate”, a declarat Ursula von der Leyen. 

Iar Virgil Popescu a confirmat faptul că românii vor fi nevoiți să reducă risipa. 

”Comisia a venit cu propunerea de a exista, nu voluntar, ci obligatoriu, în perioada orelor de vârf de consum, cu prețuri foarte mari, ori posibilitatea de reducere a energiei electrice.  

La noi, atât în zona casnică cât și în cea non-casnică, instituții publice, cred că e loc, de exemplu, de schimbare a corpurilor de iluminat care nu sunt eficiente cu corpuri eficiente de iluminat”, a spus și Virgil Popescu. 

”Vă rog ca aceste posibilități să se concretizeze în măsuri la nivelul fiecărui minister, măsuri care să fie prezentate... nu am să zic în ședința de guvern viitoare, pentru că o săptămână probabil necesită o analiză la nivelul fiecărui minister, dar la ședința de guvern de peste două săptămâni, vreau să avem o prezentare a acestui plan la nivelul Guvernului și fiecare minister să ia măsuri astfel încât să putem să fim un exemplu în ceea ce privește reducerea risipei la nivelul instituțiilor statului”, a concluzionat premierul Nicolae Ciucă.  

Măsuri de economisire a energiei în alte țări

  • Amendă sau închisoare pentru elvețieni, dacă au 20 de grade Celsius în case, în loc de 19 
  • Amenzi pentru francezii care nu închid ușa în spațiile unde funcționează aerul condiționat 
  • Parisul va stinge luminile turnului Eiffel cu o oră mai devreme 
  • Fără reclame iluminate pe timp de noapte, în marile orașe din Franța 
  • Planul Austriei pentru a economisi energie în stațiunile de schi: gondole mai lente și fără nocturnă pe piste 

Cele 5 sfaturi de economisire a energiei oferite de guvern pentru elvețieni

  • Să nu încălzească niciodată camerele la mai mult de 20 de grade. Setarea termostatului cu un grad mai puțin poate reduce consumul de energie pentru încălzire cu 10%. 
  • Să pună capace pe oale în timp ce gătesc. O mare parte din energie se evaporă dintr-o oală descoperită iar un capac ajută la reținerea căldurii și la accelerarea gătitului. 
  • Să stingă luminile atunci când părăsesc o încăpere. Lăsarea luminilor aprinse în camere goale reprezintă o risipă inutilă de energie. 
  • Să oprească complet calculatoarele și aparatele electrice. Dispozitivele aflate în stand-by continuă să consume energie. 
  • Să facă duș în loc de baie. Dușurile să fie scurte, la nu mai mult de 37 de grade, o temperatură ideală pentru organism și pentru a economisi energie. 
×
Subiecte în articol: electricitate consum economie
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close