Antena 3 CNN Actualitate O furtună puternică a scos la iveală o descoperire UIMITOARE. Ce au găsit arheologii SUB PĂMÂNT la Sarmizegetusa Regia

O furtună puternică a scos la iveală o descoperire UIMITOARE. Ce au găsit arheologii SUB PĂMÂNT la Sarmizegetusa Regia

O furtună puternică a scos la iveală o descoperire UIMITOARE. Ce au găsit arheologii SUB PĂMÂNT la Sarmizegetusa Regia
de O.P.    |    01 Apr 2014   •   08:58

O matrita din bronz folosita in antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale pretioase a fost descoperita, in urma unei furtuni care a dezradacinat un copac, in situl arheologic  Sarmizegetusa Regia din Muntii Orastiei, fiind predata muzeului din Deva.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, luni, de Consiliul Judetean (CJ) Hunedoara, care administreaza situl arheologic Sarmizegetusa Regia din Muntii Orastiei, in urma unei furtuni violente a fost descoperita o piesa deosebit de importanta, sub un fag dezradacinat.

“Este vorba despre o matrita din bronz folosita in antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale pretioase, fiind singura piesa de acest fel descoperita pana acum pe intreg teritoriul fostei Dacii. Obiectul gasit arata calitatea artistica iesita din comun a mestesugarului care l-a realizat si implicit a produselor obtinute. Piesa de o valoare inestimabila a fost recuperata imediat de catre reprezentantul Administratiei Sitului Sarmizegetusa Regia si predata la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane (MCDR) Deva”, precizeaza reprezentantii CJ Hunedoara, citati de opiniatimisoarei.ro.

 

×
Subiecte în articol: arheologie
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close