Antena 3 CNN Actualitate O mamă şi copilul ei, "prizonieri" în Belgia. Femeia pierde custodia fiului, dacă revine în România

O mamă şi copilul ei, "prizonieri" în Belgia. Femeia pierde custodia fiului, dacă revine în România

O mamă şi copilul ei, "prizonieri" în Belgia. Femeia pierde custodia fiului, dacă revine în România
Sursa foto: Foto: captura Antena 3
de M.Z.    |    15 Ian 2015   •   12:34
Justiţia belgiană i-a interzis definitiv unei românce să plece din Belgia împreună cu fiul ei. În clipa în care ar încerca să vină în România, aşa cum îşi doreşte, femeia ar pierde custodia asupra copilului de nici doi ani. 
 
Copilul este jumătate român, jumătate belgian, şi a rămas în grija mamei, după divorţul dintre părinţii lui. Acum, şi el şi mama lui sunt într-o situaţe aberantă: prizonieri pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, în spaţiul de liberă circulaţie. Decizia instanţei este definitivă. 
 
În braţele mamei lui, Rafael zâmbeşte. E un copil iubit şi bine îngrijit. Dar pentru a putea să îl crească şi să îl educe în continuare, Lucia Radu este obligată să trăiască şi să locuiască în Belgia. 
 
Practic, Curtea de Apel din Bruxeles a decis, la 22 decembrie 2014, că mama lui Rafael, Lucia Radu, este liberă să se stabilească oriunde în lume, dar nu cu copilul. 
 
Este o decizie care i-a contrariat şi pe juriştii de la FACIAS, organizaţia care a sprijinit-o pe româncă în acest proces. 
 
"A impune unei mame să îşi exercite drepturile privind încredinţarea copilului numai într-un anumit stat poate fi o încălcare a liberei circulaţii. FACIAS doreşte să adreseze o solicitare Parlamentului European prin care să solicite o reglementare clară în acest domeniu", a spus Oana Florea, director executiv FACIAS.
 
Decizia este de neînţeles mai ales că, în cazuri similare, instanţele belgiene au fost de acord ca alte mame să de întoarcă în ţările de origine, împreună cu cei mici. 
 
Reprezentanţii FACIAS cred că o soluţie ar putea fi înfiinţarea unui tribunal european pentru drepturile copiilor. Instanţa ar arbitra astfel de cazuri unde sunt implicaţi minori, iar legile din statele membre ale Uniunii sunt diferite. 

×
Subiecte în articol: Belgia FACIAS custodie
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close